Nemački političar otkrio da u njemu glavnu reč neće voditi ni tenkovi, ni avioni!

Političar je podsetio na nekoliko sajber-napada u zapadnim zemljama: hakovanje računara Angele Merkel 2015. godine, napade na zdravstveni sistem Irske, kompanije “Kolonijal pajplajn” i “Solarvinds” u Sjedinjenim Američkim Državama, kao i na vladine agencije u Americi i Nemačkoj. Prema njegovom mišljenju, moguće je da iza toga stoje ruski hakeri i obaveštajci.

“Jedno je sigurno: Treći svetski rat se neće odvijati ‘na kopnu, na vodi i u vazduhu’, već pre u sajber-prostoru – bez tenkova i grmljavine topova”, napisao je on.

Etinger je kao najveće sajber-snage naveo Rusiju, SAD, Kinu i Izrael, kao i Iran. Pri tome je Moskva, prema njegovom mišljenju, najmoćnija na ovom spisku.

Bivši ministar pozvao je Nemačku da se usredsredi na sajber-odbranu, jer je zemlja već prilično zaostala za konkurentima.

On je naveo da je Evropska unija izdvojila samo milijardu i po evra za zaštitu u sajber-prostoru za period od 2021. do 2027. godine, što je 230 miliona evra godišnje za 27 zemalja-članica ili manje od deset miliona evra po državi.

“Tajne sajber-vojske Moskve i Pekinga već sigurno drhte od straha. Ili samo pršte od smeha”, zaključio je Etinger. Rusija je u više navrata optuživana za sajber-napade, a poslednja velika priča je napad na “Solarvinds”. Moskva odbacuje sve tvrdnje, insistira da su one neosnovane i poziva na otvorenu saradnju u oblasti digitalne bezbednosti.

Kurir.rs/Sputnjik

Kurir

0 0 glasova
Vaš komentar?
Obaveštenja
Obavesti me:
guest
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Share via
Facebook
0
Volela bih vaše mišljenje, ostavite komentar..x