Besplatan pregled kod sudskog veštaka imaće sve žrtve nasilja u porodici

Od početka godine u Srbiji je u porodičnom nasilju nastradalo devet žena. Povodom obeležavanja nacionalnog Dana sećanja na žene žrtve nasilja, zaštitnik građana Zoran Pašalić saopštio je juče da je napravljen “korak napred” u cilju osnaživanja žena da prijave nasilje, jer im je sada omogućen besplatan pregled kod lekara sudske medicine.

– Ovakvi pregledi sudskih veštaka omogućiće da se obezbede dokazi za sudski postupak kako žrtve iz emotivnih ili egzistencijalnih razloga ne bi odustajale od pokretanja sudskog postupka i kako bi počinilac nasilja bio adekvatno kažnjen – rekao je on.

Koordinatorka Sigurne kuće Vesna Stanojević naglasila je za Tanjug da je neophodno da se nasilje prijavi, i to je najvažniji savet svim ženama, jer većina njih ćuti, preko toga prelaze, a neke od njih i negiraju problem.

Podršku ženama da ne trpe nasilje, već da nasilnike prijave, juče su poslale i potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović, dok si iz Ministarstva za rad i socijalna pitanja apelovali na sve žene koje su žrtve bilo kog oblika nasilja da to prijave nadležnim institucijama ili da pomoć potraže preko nacionalne SOS linije – 0800 222 003.

Kurir.rs/ A. K.

Kurir

0 0 glasova
Vaš komentar?
Obaveštenja
Obavesti me:
guest
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Share via
Facebook
0
Volela bih vaše mišljenje, ostavite komentar..x