PRIMIRJE NI U NAJAVI Nastavljeni sukobi na Bliskom istoku, ubijeno više od 220 ljudi, Savet bezbednosti danas opet sastanči9.30 Novi pokušaji da se dogovori primirje

Od početka nove „runde nasilja“ u odnosima izmedju jevrejske države i palestinskih ekstremističkih organizacija u Gazi 10. maja do danas, poginulo je najmanje 222 ljudi, većinom Palestinaca, navodi Frans pres.

Savet bezbednosti UN sastaće se danas četvrti put dok SAD još uvek odbijaju usvajanje saopštenja u kome se poziva na „okončanje nasilja“.

Brisel će takođe razmotriti sukob koji se nastavlja, najsmrtonosniji od rata u Gazi od 2014. godine, na hitno video konferenciji evropskih ministara spoljnih poslova.

8.10 Kratko primirje

Posle šestočasovnog primirja, izraelski napadi na Pojas Gaze nastavljeni su rano jutros.


It’s 4:00 AM in #Gaza after a short calm during Monday night, warplanes launch over 30 air strikes in western part of #Gaza City and the northern Gaza Strip, targeting #Hamas security sites, infrastructure and main roads, credit Masdr news agency pic.twitter.com/jJxvENRPPT
— Rushdi Abualouf (@Rushdibbc) May 18, 2021

7.30 Šta ja mogu, imam samo 10 godina

Snimak uplakane devojčice iz Gaze koja kraj ruševina plače i objašnjava sav užas kroz koji prolazi tokom sukoba Izraela i Hamasa postao je hit na društvenim mrežama, a devojčica simbol stradanja palestinskog naroda koji svakoga dana u oružanim napadima izraelske vojske ima sve veći broj žrtva, među kojima je i veliki broj dece.

„Bolesna sam, ne znam. Ne mogu ništa da uradim, vidite sve ovo oko nas. Šta očekujete da uradim? Šta mogu ja da uradim? Da popravim ovo? Pa ja imam tek deset godina“, pita uplakana devojčica dok pokazuje na zastrašujuće ruševine oko sebe.

U jučerašnjem telefonskom razgovoru s premijerom Izraela Benjaminom Netanjhuom, predsednik SAD Džozef Bajden izrazio je podršku apelima za prekid vatre, iako je Netanjahu ranije izjavio da ne namerava da obustavi vojnu kamapanju.

Izrael je saopštio kasno sinoć da su Hamas i druge palestinske frakcije ispalile oko 3.500 raketa iz Gaze, oko 200 samo tokom jučerašnjeg dana, kao i da su izraelske snage likvidirale najmanje 130 palestinskih boraca.

U izveštaju Rojtersa se navodi da su palestinske vlasti saopštile da je od početka sukoba pre osam dana u izraelskim vazdušnim udarima poginulo 212 ljudi, među njima 61 dete i 36 žena, a da je u Izraelu poginulo desetoro ljudi, među njima dvoje dece.

Načelnik generalštaba američkih oružanih snaga Mark Majli upozorio je na mogućnost širenja sukoba uprkos dosadašnjim neplodnim pokušajima da se obustavi nasilje.

„Ukoliko sukob ne bude prekinut, moja procena je da postoji rizik od izbijanja šireg konflikta i destabilizacije koji podrazumevaju čitav niz negativnih posledica. Nikome nije u interesu da se sukob nastavi“, upozorio je Majli.

Izraelski vazdušni udari nastavljeni su i tokom noći i u raketnim napadima srušene su još dve zgrade u Gazi.

U gradovima na jugu Izraela pred jutro su se oglasila sirene zbog novih raketnih napada palestinskog Hamasa i primorale hiljade građana da odu u skloništa.

Sinoć oko ponoći i iz Libana je ispaljeno šest artiljerijskih granata na sever Izraela, ali iz izraelske vojske tvrde da ni jedan projektil nije pogodio cilj, kao i da je izraelska artiljerija uzvratila i gađala pozicije u Libanu sa kojih su ispaljivane granate.

Kurir.rs/Tanjug

Kurir

guest
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledajte sve komentare