Da li biste ovo jeli?! Žuti brašnasti crvi uskoro u ljudskoj ishraniDržave članice EU postigle su dogovor da se larve žutog brašnastog crva mogu označavati kao „inovativna hrana“ sigurna za jelo, objavila je Evropska komisija. Ovaj insekt biće prvi u Evropi koji je odobren kao hrana, te bi uskoro u prodavnicama širom kontinenta mogli da se nađu slatkiši, keks, testenine i pljeskavice začinjeni ovim larvama!

foto: Profimedia

Naime, stalni odbor za biljke, životinje, hranu i hranu za životinje, koji čine predstavnici svih zemalja EU, a kojim predsedava predstavnik EK, dao je 3. maja povoljno mišljenje o nacrtu pravnog akta kojim se odobrava stavljanje na tržište ovog crva kao nove hrane.

– Žuti brašnasti crv biće prvi insekt koji je ikada odobren kao hrana u EU. Odobrili smo stavljanje na tržište nakon pozitivne ocene Evropske agencije za bezbednost hrane. U narednim sedmicama biće usvojen zakon kojim će se u potpunosti omogućiti uvođenje osušenog žutog brašnastog crva na tržište širom EU – saopštila je EK i dodala da je se ovi osušeni insekti mogu konzumirati u celini, u obliku grickalica ili kao sastojak hrane u brojnim prehrambenim proizvodima.

Prisustvo žutog brašnastog crva moraće da bude jasno označeno na prehrambenim proizvodima posebno zbog mogućih alergija, a komisija je navela da u ovom trenutku postoji još 11 zahteva za korišćenje insekata u ishrani.

foto: Printscreen

Odluka evropskih regulatornih tela je očekivana s obzirom da se već godinama zna da su insekti izvor jako vrednih kvalitetnih belančevina, a neki od njih su i prilično masni, te se mogu porediti sa ozbiljno masnim svinjskim mesom, kaže za Kurir nutricionista prof. dr Jagoda Jorga.

– Belančevine su izuzetno važne u ishrani za imunitet, kao i za rast i razvoj dece, ali su one i najskuplje u proizvodnji. Mnogo je skuplje proizvesti kilo bifteka nego kilo pšenice. Korišćenje insekata u ishrani, pored nutritivnog značaja, korisno je i sa aspekta zaštite životne sredine. One su već davno na jelovnicima u nekim delovima sveta, a pre nekoliko godina i u prodavnicama u Švajcarskoj se mogu naći burgeri od skakavaca – kaže dr Jorga i dodaje da se posebno skakavci i larve svilenih buba ističu po količini kvalitetnih belančevina.  

Pročitajte još...  Nina Seničar u potpuno prirodnom izdanju: Objavila fotku bez trunke šminke, sad je jasno zašto je nazivaju najlepšom Srpkinjom

(Kurir.rs/R. K.)

Kurir

guest
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Molimo sve online portale, ako kopirate članak sa našeg portala NAVEDITE NAS KAO IZVOR. ✅