Bilo je mnogo stvari oko kojih nismo saglasni, jedno je pitanje granica (VIDEO)

Plenarni sastanak lidera Zapadnog Balkana je zaršen, a trajao je duže zbog usaglašavanja zaključaka. 

– Mi smo prihvatili predložene zaključke, trebalo bi zajednički da radimo. Bilo je mnogo stvari oko kojih nismo saglasni, jedno ključno pitanje bilo je pitanje promena granica. Zalažemo se za princip nemenjanja granica priznatih od strane UN, to je jedino telo u svetu oko kojeg možemo da se dogovorimo, a ostatkom teksta smo zadovoljni. Drugi su tražili mnogo više. Imali smo pristojan i dobar sastanak uz mnogo replika, duplika, ali na to smo navikli već – rekao je Vučić.

– Mislimo da granice ne treba da se menjaju, kako ćete da kažete da poštujete princip nemenjanja granica kad 2008. ne menjate? Za nas se granice ne menjaju sem one što su priznate UN – dodao je predsednik.

Ističe i da se “govorilo se i o brisanju granica između zemalja u regionu, mnogo toga ima dobro u zaključcima, ali nismo mogli o svemu da se dogovorimo”, kazao je Vučić.

Da li je bilo napada?

– Meni nije bilo burno ja sam uživao. Džaferović je govorio da nismo granicu potpisali pa sam mu objasnio da smo jedno dogovorili, a oni su promenili svoje želje kada su došli u Beograd. Džaferović uvek pravi tu vrstu paralelizma i jednako su mu krivi Srbi i Hrvatska. Napravio je šest ili sedam tačaka za šta mu je Srbija kriva, a šta Hrvatska – kazao je predsednik.

Dodao je da je svako iznosio svoje stavove jer je otvoren dijalog, gde se iznose različite ideje

Vučić je povodom današnjeg samita, kazao u petak, da je dobio predlog zaključaka koji bi danas trebalo da budu usvojeni, a moguće i deklaracija o nepromenjiosti granica na Zapadnom Balkanu.

Prema njegovim rečima, u tim zaključcima se navodi da se svi učesnici protive promeni granica, a kako je naveo predsednik Srbije, on je uneo jedan mali amandman, koji je sada “pakao za njih”.

– Samo sam stavio da protivljenje promeni granica bude u skladu sa Poveljom Ujedinjenih nacija – rekao je Vučić u petak.

Očekuje se da nakon prve plenarne sednica samita budu objavljeni zaključci sa sednice, kao i deklaracija.

Nakon tog sastanka, kako je predviđeno agendom današnjeg samita, lideri će obići dvorac, posle čega će imati zajednički ručak, a za kraj današnjeg samita planirana je zajednička konferencija za medije.

(Kurir.rs/Tanjug)

Kurir

0 0 glasova
Vaš komentar?
Obaveštenja
Obavesti me:
guest
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Share via
Facebook
0
Volela bih vaše mišljenje, ostavite komentar..x