Bićemo među prvima koji će proizvoditi rusku vakcinu, tokom februara i marta 2 miliona Sputnjika u Srbiji

Foto: Ministarstvo za inovacije

Ministar u Vladi Srbije Nenad Popović najavio je danas posetu ruske delegacije za 11. februara posle koje će se znati više detalja na koji način će biti moguć transfer tehnologije i proizvodnja ruske vakcine Spunjik u Srbiji.

Govoreći za TV Pink, on je rekao da je transfer tehnologije, što je neophodno za proizvodnju vakcina u Srbiji, šložen proces.

– Stručnjaci iz Rusije će sa našim analizirati sve i izneti jasnu situaciju. Nadamo se da ćemo posle njihove posete 11. februara imati najbolje vesti – rekao je Popović.

Istakao je da je obnavljanje domaće farmaceutske industrije u segmetu proizvodnje vakcina istovremeno i obnavljanje suvereniteta Srbije.

– Juče je iz Rusije stiglo 40.000 doza vakcine Sputnjik a dva miliona stići će tokom februara i marta, to smo potpisali sa Rusima – rekao je Popović.

Dodao je da je Srbija danas jedinstvena zemlja u Evropi jer ima i kinesku i rusku i Fajzer vakcinu, što je ocenio kao neviđen uspeh rukovodstva na čelu s predsednikom Aleksandrmom Vučićem.

– To je jedan ogroman rad cele Vlade Srbije, ali pre svega autoritet Aleksandra Vučića koji je uspostavio odlične odnose sa predsednikom Vladimirom Putinom – rekao je Popović.

Dodao je da je predsednik Rusije Vladimir Putin dao nalog da Srbija treba da otpočne sa proizvodnjom vakcine.

– Bićemo među prvima van Rusije koji će proizvoditi njihovu vakcinu, naravno ako ima tehnički i tehnološki mogućnosti, a mislim da ima – rekao je Popović.

Dodao je da se proizvodnjom u zemlji rešava i nacionalno pitanje za budućnost jer korona neće nestati Popović je rekao da je iz najviših ruskih krugova saznao da je prognoza da je dejstvo vakcine “Sputnjik” do dve godine.

– Mi imamo odličnu poziciju. Srbija treba da sarađuje sa svima. Čudo je da je jedna mala Srbija prva ili druga u Evropi po vakcinisanju. Dostojni smo svoje istorije, ne treba se toga bojati. Treba verovati u sebe. Imamo znanja i kadrova – rekao je rekao je Popović.

(Kurir.rs/ Tanjug)

Kurir

Autor: Kurir

0 0 glasova
Vaš komentar?
Obaveštenja
Obavesti me:
guest
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Share via
Facebook
0
Volela bih vaše mišljenje, ostavite komentar..x