Avio kompanije i omikron – Alo.rs

Prema sajtu FlajtAver, više od 2.800 letova otkazano je u subotu, oko 2.400 u petak.

Do nedelje ujutru, širom sveta otkazano je skoro 1.600 letova, a više skoro 2.000 je odloženo.

Omikron još uvek nije detektovan u Kini, ali se u toj zemlji takođe primenjuju stroga ograničenja zbog nekoliko slučajeva infekcije delta sojem i kao rezultat te situacije kineske avio-kompanije otkazuju najviše letova u svetu, prenosi RFI.

Prema dostupnim podacima, 540 letova je otkazala kompanija Čajna Istern, 267 letova kompanija Er China, što je četvrtina ukupnog broja letova tekompanije letova.

Kina primenjuje strategiju nulte tolerancije prema korona virusu i za samo pet dana je 13 miliona ljudi zatvoreno u gradu Sian, u centralnom delu zemlje.

Ovo je dovelo u veoma tešku situaciju tri glavne kineske avio-kompanije, Er Čajna, Čajna istern i Čajna sautern, koje su u trećem kvartalu ove godine izgubile više od milijardu evra.

Širom sveta se otkazuju hiljade letova tokom božićnog vikenda zbog brzog širenja nove omikron varijante korona virusa, a sajt za praćenje letova Flajt Aver navodi da je u subotu otkazano skoro 1.000 letova iz i u SAD, a dan ranije 690, preneo je ranije AP.

Na sajtu FlajtAver ne navodi se razlog, međutim kompanije Delta, Junajted i Džet Blu saopštile su još u petak da širenje omikron soja korona virusa izaziva probleme sa osobljem što posledično dovodi do otkazivanja letova.

Evropske i australijske avio-kompanije su takođe bile primorane da otkazuju svoje letove tokom praznične sezone zbog istih problema i širenja korona virusa.

I u Japanu je otkazano više od 100 domaćih putničkih letova, ali ne zbog pandemije, već zbog velikog snega u severnim i zapadnim delovima zemlje, saopšteno je iz dve najveće japanske avio-kompanije.

Bonus video

 

Obaveštenja
Obavesti me:
guest
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Molimo online portale, ako kopirate orginalni članak sa našeg portala, NAVEDITE (Backlink) NAS KAO IZVOR. Hvala!