Svi detalji oko dokumetacije utvrđeni, čeka se još samo jedna odluka a tiče se dece

Foto: EPA/ KOSTAS TSIRONIS

Letnja sezona u Grčkoj zvanično počinje sutra i od utvrđenih uslova jedino se još čeka potvrda da li će se starosna granica za decu za koju nije obavezan test povećati sa sadašnjih pet na 10 godina.

Prema informacijama za ulazak turista u Grčku, koje je najavilo Ministarstvo turizma Grčke, potreban je imati: popunjen PLF formular minimum 24 sata pre ulaska u Grčku, potvrdu o obavljenoj kompletnoj vakcinaciji bilo kojom vakcinom ili negativan PCR test, ne stariji od 72 sata ili serološki test tj. potvrdu na antitela da je preležan virus ili digitalni zeleni sertifikat (GreenPass) od 1. juna 2021, navodi portal Grckainfo.

Za decu stariju od pet godina za sad je potreban negativan test.

Kako je navedeno, moguća su nasumična brza testiranja pri ulasku u Grčku koja će za turiste biti besplatna. Rezultati ovih testova biće gotovi nakon desetak minuta.

Savet svim posetiocima koji planiraju ovih dana put u Grčku je da sačekaju nekoliko dana dok se ne preciziraju svi detalji.

Kada je reč o drumskom saobraćaju za Grčku, kao što je u aprilu najavljeno, granični prelaz Evzoni otvara se za sve turiste 15. maja. Trenutno radno vreme prelaza Evzoni je od 7-19 sati.

Drumski granični prelazi Promahonas, Nimfea i Kipi otvoreni su svakog dana od 7-23 sata, dok su prelazi Evzoni i Kakavia otvoreni od 7-19 sati.

U Bugarskoj se 15. maja otvara još jedan granični prelaz sa Grčkom-Evros (koji nema veliki značaj za naše turiste, jer se nalazi u blizini Turske).

Kada je reč o PLF formularu za Grčku – The Passenger Locator Form link za popunjavanje može se naći na linku https://travel.gov.gr/. Porodica popunjava jedan PLF formular, a takođe svaka punoletna osoba može popuniti poseban formular.

PLF formular se popunjava minimum 24 sata pre ulaska u Grčku. Popunjavaju ga svi koji žele da posete Grčku i borave u njoj – nezavisno od vrste prevoza (automobil, autobus, brod, avion) i državljanstva. Formular ima nekoliko stranica i nije težak za popunjavanje. Treba spremiti pasoš i saobraćajnu dozvolu.

foto: Printscreen

Unose se podaci kao što su: prevozno sredstvo kojim putujete, broj tablica, prelaz na koji ćete ići, mesto u koje putujete, poslednja zemlja u kojoj ste boravili, broj pasoša, lični podaci (ime, prezime, mesto itd…).

U polje za adresu ne mora se upisivati ulica i broj letovališta u kom će se boraviti već je dovoljno da se upiše naziv letovališta. Nakon što se popuni formular dobija se na mail QR kod koji treba da se odštampa ili na ga svom mobilnom telefonu treba pokazati prilikom ulaska u zemlju.Građani Srbije ne moraju popunjavati PLF obrazac kada se vrachaju iz Grčke u Srbiju.

Kada je u pitanju potvrda o vakcinaciji za ulazak u Grčku, ta zemlja prihvata sve vakcine.

Dvojezičnu potrvrdu o vakcinaciji bi trebalo dobiti nakon izvršene vakcinacije: odštampanu na papiru i na email ili putem sms poruke.

Ukoliko je neko nije dobio može je naknadno dobiti na portalu eUprava http://euprava.gov.rs/usluge/6378. Klikom na zeleno dugme “Pokreni uslugu” pojave se polja koja je potrebno popuniti. Nakon što se popuni JMBG i email na koji neko želi da se potvrda pošalje i dovrši proces, kroz par minuta potvrda se dobija na email.

Potvrda sadrži srpski i engleski jezik i QR kod koji kada se učita pokazuje da je vakcinacija validna.

Potpuna vakcinacija podrazumeva: dve doze “Sputnjika”, dve doze “Fajzera”, dve doze “Sinofarma” ili dve doze “Astra-Zeneke”. Potrebno je da prođe minimum 14 dana od druge doze vakcine.

foto: Tanjug/Aleksandar Ćirić

Kada je reč o digitalnom zelenom sertifikatu, on predstavlja besplatnu objedinjenu potvrdu koja dokazuje da li je primljena vakcina protiv COVID-19 i da li neko ima rezultate testiranja na bolest SARS-CoV-2.

Digitalni zeleni sertifikat predstavlja potvrdu koja je elektronski pečatirana i kao takva ne može biti falsifikovana niti zloupotrebljena.

Digitalni zeleni sertifikat, pored ličnih podataka – imena, prezimena, JMBG, pola i broja pasoša, sadrži podatke: da li je lice vakcinisano, broj primljenih doza vakcina, datum primanja prve i druge doze vakcine, rezultate PCR testa u poslednja 72 sata, rezultate antigenskog testa u poslednja 72 sata i rezultate serološkog testa.

Da bi se dobio Digitalni zeleni sertifikat, treba se registrovati ili prijaviti na portal eUprave https://euprava.gov.rs/usluge/6554.

Nakon što se neko prijavi, pokazuje mu se zeleno dugme Pokreni uslugu. Potrebno je da se klikne taster Pokreni uslugu, zatim ide provera ličnih podataka, potvrda imejl adresu i za par minuta dobija se sertifikat na navedeni mejl koji je neko sam naveo. Možete ga odštampati ili ga imati na telefonu u formi elektronskog ili mobilnog dokumenta. Sa digitalnim zelenim sertifikatom u Grčku će moći da se putuje od 1. juna 2021.

(Kurir.rs/Grckainfo)

Kurir

0 0 glasova
Vaš komentar?
Obaveštenja
Obavesti me:
guest
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Share via
Facebook
0
Volela bih vaše mišljenje, ostavite komentar..x