Velja Nevolja nabavio TEŠKI MITRALJEZ iz policijskog magacina NA METI BIO VUČIĆ

Foto: MUP Srbije, Zorana Jevtić

Veći deo arsenala koji čini nekoliko desetina komada oružja otkrivenog i zaplenjenog u kući smrti Veljka Belivuka u Ritopeku potiče iz magacina MUP Srbije!

Manji deo naoružanja je poreklom iz BIH odakle je stiglo u Srbiju zahvaljujući vezama kavačkog klana, navodi Srpski telegraf.

Istražujući zločine eskadrona smrti koji su u Srbiji predvodili Velja Nevolja i Marko Miljković, kojima su lisice na ruke stavljene 4. februara sa još dvadesetak saučesnika, policija je došla do iznenađujućih saznanja.

– Uhvatili smo vezu između nekadašnjih rukovodećih struktura MUP i te kriminalne grupe. Krenuli smo tragom na koji su nam ukazali poverljivi izvori iz podzemlja i došli do otkrića kako je funkcionisala nabavka oružja za klan. Neki od policajaca su imali pristup dokumentima za rashodovanje naoružanja i njih je za veliku sumu novca angažovala Veljina grupa. Oni su ispravno oružje prikazivali kao neupotrebljivo, falsifikovali papire, a iz magacina naoružanje predavali kriminalcima. Reč je naravno o ispravnom oružju. Prve računice ukazuju da je oko 90 odsto naoružanja zaplenjenog u Ritopeku Belivukovoj ekipi stiglo ovim putem. Iz Bosne im je uglavnom stizao eksploziv – kaže dobro obavešteni izvor iz istrage.

Nije hteo da navede ko je iz policije učestvovao u ovoj trgovini navodeći samo “da je istraga u toku”.

– U ovom trenutku mogu da kažem samo da istražujemo više pripadnika MUP koje je postavila bivša državna sekretarka Dijana Hrkalović. I dalje se istražuje i njena veza sa kavačkim klanom i to posebno sa srpskim ogrankom koji je predvodio Veljko Belivuk – dodaje izvor iz istrage.

Podsetimo, javnost je bila šokirana kad je policija prikazala snimke nađenog oružja u tajnom bunkeru vikendice u Ritopeku. U arsenalu su bili pištolji, automatski pištolji škorpion, hekleri, automatske puške s okvirima za municiju, snajper, ali i avionski brauning, teški mitraljez, kalibra 12,7 milimetara, koji probija laka oklopna vozila.


Tuča za status zaštićenog svedoka

Mada pojedini izvori navode da su do velikog otkrića u Ritopeku policajci došli zahvaljujući “pevanju” pojedinih starleta, koje su inspektorima predale telefonsku prepisku sa Belivukom, izvesno je da je nađene dokaze omogućio “jači igrač”.

– On traži način da postane zaštićeni svedok, a bio je odlično upućen u sva zlodela uhapšenih. Dakle, kretao se među pripadnicima najužeg kruga vođa bande. I nije jedini koji sada želi da se izvuče – tvrdi izvor iz istrage.

Najviši zvaničnici su već naveli da je ovaj mitraljez, koji se koristi za probijanje lako oklopljenog vozila, blinde, bio opremljen i teleskopskim nišanom. Domet ovog oružja je do pet kilometara.

Istražni organi nemaju sumnju da je kriminalna banda Belivuka i Miljkovića, prema nalogu šefa kavčana iz Crne Gore Radoja Zvicera, planirala atentat na osobu iz vrha naše države.

Ministar policije Aleksandar Vulin saopštio je da je potencijalna meta bio predsednik Aleksandar Vučić.

– Dokle god su vođe kavačkog klana na slobodi, mislim na Radoja Zvicera i njegove saradnike, bezbednost svakog pripadnika MUP koji radi ili je radio na slučaju “Belivuk-Miljković” je ugrožena. Predsednik Vučić je nosilac državne politike koja je omogućila obračun sa kriminalom i naravno da je on uvek meta. Njegova likvidacija bi Srbiju gurnula u haos i sukobe, a to je stanje u kom kriminalci zavladaju – izjavio je nedavno Vulin.

(Kurir.rs/Republika)

Kurir

0 0 glasova
Vaš komentar?
Obaveštenja
Obavesti me:
guest
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Share via
Facebook
0
Volela bih vaše mišljenje, ostavite komentar..x