EU ograničila izvoz vakcina u Severnu Irsku, zaobiđen sporazum o Bregzitu

Ilustracija, Foto: Shutterstock

LONDON –  Evropska unija ograničila je danas izvoz vakcina protiv korona virusa u Severnu Irsku, zaobišavši delove protokola sporazuma o Bregzitu.

Ovaj potez izazvao je bes među lokalnim političarima, a premijerka Severne Irske Arlin Foster nazvala je “neverovatnim činom neprijateljstva” odluku EU da se pozove na član 26. Protokola Severne Irske, koji omogućava Velikoj Britaniji ili EU da preduzmu jednostrane akcije u slučaju neočekivanog negativnog uticaja koji proizlazi iz sporazuma.

Portprol britanske vlade saopštio je da će pažljivo biti razmotreni naredni koraci i dodao da je ministar Majkl Gov preneo EU da je Britanija zabrinuta zbog toga što nije obaveštena od EU o njenim akcijama u vezi sa protokolom za Severnu Irsku, prenosi Rojters.

Prethodno se Evropska komisija saglasila sa planom da kontroliše izvoz vakcina iz EU, uključujući u Britaniju, navodeći da je to neophodno zbog obezbeđivanja sopstvenih zaliha.

foto: EPA/ANDY RAINDžonson o ograničenju izvoza vakcina:Ozbiljno sam zabrinut

ritanski premijer Boris Džonson preneo je predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen da je “ozbiljno zabrinut” zbog pokušaja Brisela da ograniči izvoz vakcina protiv korona virusa u Severnu Irsku, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Kako je naveo portparol Džonsona u saopštenju, britanski premijer je u petak uveče razgovarao sa predsednicom EK, prenosi Rojters.

“On je izrazio ozbiljnu zabrinutost zbog potencijalnog uticaja koje bi mogli da imaju koraci koje je danas preduzela EU u vezi za izvozom vakcina”, rekao je portparol Džonsona.

(Kurir.rs/Tanjug)

Kurir

Autor: Kurir

0 0 glasova
Vaš komentar?
Obaveštenja
Obavesti me:
guest
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Share via
Facebook
0
Volela bih vaše mišljenje, ostavite komentar..x