Brigada Golani, Merkave i Apači u okršaju sa brigadom Al Kasam! VIDEO
Izraelska vojska kasno sinoć nešto manje od sata pre 14. maja koji se u jevrejskoj državi obeležava kao dan proglašenja države Izrael krenula u kopneno-vazdušnu operaciju u Gazi u cilju slamanja otpora HAMASA prekid raketnih napada na Izrael koji traju već puna tri dana. Za razliku od prethodnih napada 2008-2009, 2012 i 2014. godine operacija slamanja otpora HAMASA sprovodi se detaljno, a cela gaza se trese od detonacija bombi, raketa i topovskih granata… Zapravo neko je rekao da je ova noć u Gazi ona kada će živi bukvalno da zavide mrtvima.

Kopneni upad u Gazu izveli su pripadnici oklopnih jednica, tačnije tenkovi Merkava MK 4 Baz koji imaju sistem aktivne zaštite.

Malobrojne kamere izraelske televizije snimile su trenutak kada su tenkovi počeli da prolaze kroz žičanu ogradu i ulaze u Gazu. 


#BREAKING: Merkava 4M main battle tanks of #IDF are now moving to #Gaza. #Israel Air Force is protecting them from sky. pic.twitter.com/jFcYz2dDFA
— Babak Taghvaee – Μπάπακ Τακβαίε – بابک تقوایی (@BabakTaghvaee) May 13, 2021

Prema poslednjim informacijama tenkovi su proddrli nekoliko stotina metara u dubinu teritorije Gaze gde topovima kalibra 120 mm razaraju svu infrastruktura boraca Hamasa, a posebno na meti je brigada Al Kasam koja i izvodi seriju raketnih napada na Izrael.

Tenkovi se još nisu približili naseljenim mestima, a otpor koji je pružen za sad je munjevito slomljen.

U taktici Izraelci upotrebljavaju i helikoptere AH-64 D, koji su ranije korišteni za taktiku ciljanih ubistava, a sada su glavno sredstvo vatrene podrške koje treba topom i protivoklopnim raketama da uništi svaki izvor pretnje za tenkove „Merkava“ kako bi nesmetano delovali i da bi se izbegli gubici u ljudima i tehnici.

Helikopteri su prema nezvaničnim informacijama uništili nekoliko lansera raketa brigade Al Kasam.

Ovde valja spomenuti da je brigada „Golani“ bila ta koja je prva ušla u pojas Gaze da se sukobi sa borcima Hamasa.

Inače ovde valja dodati da u operaciji na nebu Gaze angažovano je i oko 100 aviona F-16I, F-15I, F -35I izviđačke letelice, borbeni helikopteri koji surovo kažnjavaju svaki otpor boraca Hamasa.

Urkos žestokim napadu izraelske armije, raketni napadi ne jenjavaju nego se naprotiv povećavaju i talasi raketa zasipaju gradove uz morsku obalu Izraela ili uz samu granicu sa Gazom.

Mnogi već sad  kažu da je ruski napad na Ildib i američki na Bagdad 2003 prošlo lagano u odnosu na ono što se trenutno dešava u Gazi.

Posebno na meti su svi rukovodioci Hamasa čije kuće su već zbrisane za lica zemlje.

Kurir.rs/A. Mlakar

Kurir

guest
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledajte sve komentare