Komplikacije izazava i povećana upotreba ANTIBIOTIKA

Svaki treći pacijent koji je bio kovid pozitivan imao je gastroenterološke probleme i komplikacije kao što su dijareja, mučnina, povraćanje, grčevi. Uz to, povećano korišćenje antibiotika tokom pandemije, dovelo je do narušavanja crevne mikroflore i pojave antibiotskih kolitisa kod velikog broja pacijenata, pokazuju podaci iz bolnica u Srbiji, a koje su bile u kovid sistemu.

To je i razlog zašto su Udruženje gastroenterologa Srbije i gastroenterološka sekcija Srpskog lekarskog društva organizovali edukativnu tribinu “Obezbedi svoje digestivno zdravlje”, na kojoj su podsetili javnost na najčešće gastrointestinalne tegobe koje se javljaju u našoj populaciji. 

Prof. dr Petar Svorcan, direktor KBC Zvezdara i predsednik gastrenterološke sekcije Srpskog lekarskog društva kaže da je svaki maj mesec kada se podiže svest i apeluje na probleme vezane za digestivni sistem.

“Kompikacije se dešavaju tokom infekcije kovida 19 i primene antibiotika. Kad je krenula pandemija svi smo mislili da je to samo respiratorna bolest, ali smo vrlo brzo shvatili da je multisistemska bolest koja zahvata sve organe”, navodi dr Svorcan.

Pročitajte još...  Uveče stižu pljuskovi i grmljavina, a u ova 2 mesta je UV indeks EKSTREMNO visok

Direktor KBC Zvezdara ponovio je da je bolje sprečiti nego lečiti.

“Osluškujte svoj stomak i ako ima nekih problema, javite se svom lekaru”, posavetovao je sagovornik Kurir televizije.

(Kurir.rs)

Bonus video:

01:39
KORONA I FIZIČKA AKTIVNOST: Virus izaziva ozbiljne kardiovaskularne smetnje, evo kako da se vratite u formu

Kurir

Obaveštenja ✅
Obavesti me:
guest
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Share via
0
Volela bih vaše mišljenje, ostavite komentar..x