Ne štiti vakcina već vakcinacija! Maske skidamo kad dostignemo ovaj broj

BEOGRAD – Imunolog, profesor Dušan Popadić kaže da se o kolektivnom imunitetu može govoriti kada 95 odsto stanovništva bude zaštićeno, a to je, dodaje, moguće do jeseni ako se ne uspori imunizacija.

Dušan Popadić je, gostujući u Dnevniku RTS, rekao da se u poslednjih nekoliko dana broj novih slučajeva kreće oko 1.000 što je, smatra, bolje nego prethodnih nedelja ali ne još dovoljno dobro.

“Ne treba da se opuštamo, mislim na svakog pojedinca, svi treba da se pridržavaju propisanih mera – u zatvorenom prostoru sa maskom, bez obzira na vakcinu”, ističe imunolog.

Smatra da ni mere koje su sada na snazi nisu posebno restriktivne, dodajući da će o daljem popuštanju odlučivati Krizni štab. 

Popadić navodi da smo još dosta daleko od kolektivnog imuniteta. “Kad bude 95 odsto punoletnog stanovništva imunizovano, onda možemo da govorimo o tome. Nismo blizu. Ako se ovim tempom nastavi, možda do jeseni, ako ne dođe do opuštanja i usporavanja procesa vakcinacije”, naglašava profesor.

Dodaje da nema mnogo smisla proveravati imunitet posle vakcine, ukoliko nije reč o nekoj kliničkoj studiji. Popadić ne očekuje da vakcinacija protiv koronavirusa postane sezonska jer je, kako kaže, imuniski odgovor dobijem vakcinom sveobuhvatan.

“Šta god pričali o novim sojevima, sve su to male razlike u odnosu na prethodni soj, zato ne vidim da je potrebno imunizovati se svake godine. Da ponovim, ne štiti vakcina, nego vakcinacija – svi moramo da budemo vakcinisani i onda nema ko od koga da dobije virus”, naglašava Popadić.

Važno je, kaže, što brže imunizovati stanovništvo kako bi se “što brže satrla epidemija”.

Ističe da ćemo svi moći da skinemo maske kada broj novih slučajeva bude mali dvocifreni broj. “Ko bira da se ne imunizuje, postoji mogućnost da se zarazi, a da to posle može da košta društvo i naročito neke pojedince u našem društvu”, kaže profesor Popadić.

Prema njegovim rečima, mogu da se vakcinišu žene koje planiraju trudnoću, kao i trudnice koje su u drugom i trećem trimestru.

(Kurir.rs/RTS/Foto: RTS Printscreen)

Kurir

0 0 glasova
Vaš komentar?
Obaveštenja
Obavesti me:
guest
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Share via
Facebook
0
Volela bih vaše mišljenje, ostavite komentar..x