U Australiji predlog da nevakcinisani sami plaćaju lečenje od korone

Mnogi političari i lekari su protiv ovog predloga i tvrde da zdravstvena nega u Australiji mora svakome da bude dostupna, prenosi “Glas Amerike”.

Ipak, zvaničnici Novog Južnog Velsa smatraju da su nevakcinisani pacijenti neodgovorni i da predstavljaju veliki trošak za poreske obveznike, zbog čega predlažu da sami plate svoje lečenje.

“U zdravstvenom sistemu već morate da lečite nevakcinisane koji su tu zato što su neodgovorni, i vakcinisane, kojima je istinski potrebna zdravstvena nega”, izjavio je ministar za transport Novog Južnog Velsa Dejvid Eliot.

Članovi australijske federalne vlade su, ipak, skeptični prema tom predlogu, a australijska medicinska asocijacija je saopštila da je predlog “neetičan”, a možda nije ni u skladu sa zakonom.

Foto: Shutterstock

 

Predsednica australijskog Kraljevskog medicinskog koledža Karen Prajs kaže da će ovaj predlog pogoditi siromašnije ili manje obrazovane zajednice.

“Među nevakcinisanima je i veliki broj onih koji su nedovoljno informisani ili nemaju pristup vakcinama, i sa te strane ne bi bilo etično primeniti ovakav princip”, navela je ona.

U Australiji je potpuno vakcinisano 90 odsto onih kojima su vakcine dostupne.

U Novom Južnom Velsu registrovano je 5.715 novozaraženih u jednom danu, što je rekord u Australiji od početka pandemije.

Zapadna Australija je prva koja je uvela obaveznu vakcinaciju za određene grupe stanovništva.

BONUS VIDEO

 

Obaveštenja
Obavesti me:
guest
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Molimo online portale, ako kopirate orginalni članak sa našeg portala, NAVEDITE (Backlink) NAS KAO IZVOR. Hvala!