Ukinuta vanredna situacija u Kragujevcu

Na teritoriji grada Kragujevca ukinuta je vanredna situacija, koja je proglašena 27. juna prošle godine, navodi se u saopštenju objavljenom danas na zvaničnom sajtu grada.

Vanrednu situaciju ukinuo je gradonačelnik Nikola Dašić na predlog Štaba za vanredne situacije, a koji je tako odlučio na osnovu mišljenja Insitituta za javno zdravlje.

S obzirom na aktuelnu epidemiološku situaciju na teritoriji Kragujevca, gde se beleži manji broj pozitivnih osoba u odnosu na broj testiranih i broj stanovnika, Institut smatra da su se stekli uslovi za ukidanje vanredne situacije, ističe se u saopštenju.

U ponedeljak je testirano 296 Kragujevčana, a potvrđeno je 20 novoinficiranih, što je 6,76 odsto u odnosu na broj uzorkovanih briseva i 0,01 posto u odnosu na broj od 180.000 stanovnika.

“Grad Kragujevac je pre svega zdravstvenim, ali i protivepdemijskim merama došao do toga da ima mnogo manji broj zaraženih. Iako je epidemiološka situacija stabilizovana apelujem na sve sugrađane da i dalje poštuju mere koje je propisao republicki Krizni štab”, rekao je gradonačelnik i komandant Štaba Nikola Dašić.

On je dodao da ukoliko se građani i dalje budu ponašali disciplinovano i uz vakcinaciju očekuje da će se život u Kragujevcu vrlo brzo vratiti u normalu.

Dašić je za Tanjug odluku o ukidanju vanredne situacije opisao kao “gol u drugom poluvremenu”.

“Mi smo negde u septembru pokušali da izađemo iz vanredne situacije, međutim krenule su tada naglo da rastu brojke i to je jednostavno bilo nemoguće učiniti ali sada u ovom poluvremenu, da tako kažem sportskim rečnikom, među gradovima smo s najboljim brojkama u Srbiji i na preporuku Instituta za javno zdravlje Krizni štab je ukinuo vanrednu situaciju u Kragujevcu”, naveo je gradonačelnik.

Napomenuo je da i dalje važe mere Republičkog Kriznog štaba, ali da one oštrije mere koje su u Kragujevcu bile na snazi od uvođenja vanredne situacije, poput skraćenog radnog vremena prodavnica i lokala, sada više ne važe.

“Mi u ovom trenutku pratimo relaksiranje mera koje Krizni štab dozvoljava, ne moramo više da se držimo uredbe Vlade Srbije gde je gradovima sa vanrednom situacijom ograničeno vreme rada lokala I nekih drugih objekata u nekom strožijem smislu nego u ostalim gradovima”, objasnio je gradonačelnik.

Inače u Kragujevcu je do ponedeljka, 10. maja, prvu dozu vakcine primilo je 60.330, a kompletno je vakcinisano 49.809 građana.

(Kurir.rs/Tanjug)

Kurir

0 0 glasova
Vaš komentar?
Obaveštenja
Obavesti me:
guest
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Share via
Facebook
0
Volela bih vaše mišljenje, ostavite komentar..x