A u ovom mestu u Vojvodini odazivaju se čitave porodice

Nacionalni dan dobrovoljnih davalaca krvi obeležen je danas u Sremskoj Mitrovici svečanom dodelom plaketa i zahvalnica onima koji su u 2019. godini najčešće davali krv, s obzirom da epidemiološka situacija to prošle godine nije dozvolila.

Među njima se našao i profesor u Medicinskoj školi, Branislav Vuletić, koji je do sada čak 39 puta bio dobrovoljni davalac krvi.

Za Kurir televiziju kaže da se ideja rodila kada je bio na pragu punoletstva. 

“U četvrtom razredu srednje škole sam prvi put dao krv, nakon toga u JNA, kasnije, pošto sam se zaposlio u prosveti a zdravstveni radnik sam po profesiji, spojio sam te dve stari i svoje učenike motivišem da takođe krenu ovim putem”, rekao je profesor Vuletić.

Nagradu su dobili i žitelji sela Martinci, koje važi za lokalnu zajednicu sa najvećim stepenom svesti i najvećim brojem davalaca.

“Postoje porodice koje kompletno idu zajedno da daju krv, sa četiri, pet članova”, kaže Žarko Filipović.

S obzirom na to da se u Mitrovici davalaštvo neguje od rane mladosti, ovi rekorderi su i svoje podmlatke naučili pravim vrednostima.

00:17
VAŽNO ZA DOBROVOLJNE DAVAOCE! Nakon Fajzera i Sinofarma možete ODMAH dati krv, a evo koja su pravila za Sputnjik i Astrazeneku

(Kurir.rs)

Bonus video:

03:53
Predrag iz Leuke pobedio leukemiju čak četiri puta

Kurir

0 0 glasova
Vaš komentar?
Obaveštenja
Obavesti me:
guest
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Share via
Facebook
0
Volela bih vaše mišljenje, ostavite komentar..x