Sve je počelo napadom na Miloša Vazuru u Humskoj

Foto: Zorana Jevtić I Printscreen

Belivuk je priveden na informativni razgovor kako bi državnim organima otrkio šta zna o detaljima pokušaja atentata na njega i njegovog saradnika Marka Miljkovića dok su boravili u Crnoj Gori, u nezvaničnoj poseti vođi kavačkog klana Radoja Zvicera. 

U toku večeri Belivuk i Miljković pušteni su iz prostorija SBPOK u Makišu nakon detaljnog saslušanja, a javnost je želala da zna ko je vođa navijača Partizana Veljko Belivuk, poznatiji kao Velja Nevolja. 

foto: Zorana JevtićBelivuk je svoju “navijačku” priču počeo još na tribini FK Rad na Banjici, u popularnim “Junajted Forsima”, odakle je sa nekoliko drugara odlučio da pređe na južnu tribinu stadiona Partizan i tako postane strastveni navijač kluba iz  Humske ulice. Nakon velikih sukoba na južnoj tribini Belivuk zajedno sa sada već pokojnim Aleksandrom Stankovićem, poznatijim kao Sale Mutavi, osniva novu navijačku podgrupu “Janjičari” koja “preuzima” jug i tako postaje najjača navijačka grupa Partizana.

U međuvremenu, vođa navijača Partizana Aleksandar Stanković, Sale Mutavi, ubijen je 13. oktobra 2016. godine u precizno isplaniranoj zasedi, sa čak 60 metaka iz dva „kalašnjikova”. Pucnjava se dogodila preko puta Okružnog zatvora u Bačvanskoj ulici. Nakon ovog atentata, na mesto Stankovića dolazi njegova desna ruka – Veljko Belivuk. 

foto: Starsport, Zorana JevtićBelivuk tada sa još nekoliko simpatizera Partizana reformiše “Janjičare” i pravi novu navijačku grupu “Principi” sa kojom kreće u “čišćenje” južne tribine. Nekoliko podgrupa Grobara u međuvremenu se gasi, pa tako “Principi” preuzimaju “vlast” na jugu. 

Spona navijača Partizana sa upravom nikada nije dokazana, ali jedan snimak iz prošlosti pokazao je kako međusobni kontakt bez sumnje postoji, ali taj nije prošao baš najbolje. 

U aprilu 2016. godine ispred službenih prostorija FK Partizan u Humskoj ulici generalnog direktora Partizana Miloša Vazuru i šefa njegovog obezbeđenja napalo je nekoliko muškaraca. Tada su Vazuru, koji je dolazio na posao, najpre verbalno napali, da bi zatim usledila tuča. Vazura je uspeo da pobegne, dok su napadači brutalno pretukli jednog člana obezbeđenja i vozača. Osumnjičeni su identifikovani preko video-snimaka sa kamera stadiona, koji su pušteni u javnost nedugo posle napada. 

Pročitajte još...  Proslava 650 godina Kruševca okupiće državni vrh Srbije

foto: PrintscreenOsumnjičeni za taj napad na direktora Partizana Miloša Vazuru i njegovo obezbeđenje bili su Veljko Belivuk (31) zvani Velja Nevolja i Darko Ristić (28) poznatiji kao Meda, a koji su kasnije priznali su da su učestvovali u smom incidentu što se može videti na snimku sa sigurnosnih kamera stadiona. 

Prvi osnovni sud u Beogradu osudio je tada navijače Partizana Veljka Belivuka (31) na godinu dana kućnog zatvora, a Darka Ristića (28) na godinu i deset meseci “klasičnog” zatvora zbog prebijanja obezbeđenja direktora Miloša Vazure.

Pored Belivuka i Ristića krivična prijava je podneta i protiv Aleksandra Stankovića zvanog Sale Mutavi, ali Tužilaštvo za njega nije tražilo pritvor. 

Nakon ovog napada šira javnost prvi put je čula za Belivuka koji je u međuvremenu, po pisanju pojedinih medija, postao jedan od vođa Kavačkog klana u Srbiji zbog čega je po dolasku u Crnu Goru bio priveden na informativni razgovor kao “bezbedonosno interesantna osoba.”

Svoju nadmoć na tribini Belivuk je svojevremeno pokazao i čuvenim snimkom “razgovora” sa Radetom Petrovićem, inače bliskim saradnikom Miloša Radisavljevića Kimija, vođe druge Partizanove grupe kome su tada i javno zapretili. 

Južna tribina trenutno Belivuku sa sigurnošću nije u prvom planu, ali bez sumnje kada stadioni budu otvoreni za simapatizere fudbalskih klubova možemo očekivati povratak u javni život i popularnog Velju Nevolju. 

Kurir sport / N. I

Kurir

Autor: N. I

Obaveštenja ✅
Obavesti me:
guest
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Share via
0
Volela bih vaše mišljenje, ostavite komentar..x