Siromašne zemlje neslavni šampioni borbe protiv kovida



Foto: EPA/Phill Magakoe/ POOL

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da desetak zemalja, od kojih većina u Africi, i dalje čeka da dobiju vakcine protiv korone.

Uprkos tome što u Africi živi 16 procenata celokupne svetske populacije, na ovom kontinentu je vakcinisano svega jedan procenat stanovništva. Poslednji na redu da dobiju vakcinu su Čar, Burkina Faso, Burundi, Eritreja i Tanzanija.

Strahuje se da bi novi sojevi korone sada mogli da se pojave i pokose zemlje gde vakcinacija još uvek nije krenula, navode iz Kovaksa, UN-ovog programa za distribuciju vakcina siromašnim zemljama sveta.

„Sve nas treba da brine što neki delovi sveta nisu pokriveni vakcinama“, rekao je Đian Gandi, Unicefov koordinator za Kovaks.

U maloj bolnici u glavnom gradu Čada N'Djameni, gde dr Umaima Džarma radi, debata oko toga koja je vakcina najbolja nema. Razlog? Nema vakcina, čak ni za lekare i sestre.

„To nije fer i nije pravedno i čini me tužnom. Čak nemam ni taj izbor. Čim prva vakcina bude odobrena, prijavljujem se za nju“, rekla je ona za Metro. „Svi umiru od ove bolesti, i bogati i siromašni. Svi moraju da imaju priliku, šansu da se vakcinišu, a naročito oni koji su najizloženiji“, dodala je Džarma.

Očekuje se da će u Čad idućeg meseca stići prve doze Fajzerove vakcine pod uslovom da se obezbedi logistika i frižideri za bezbedno čuvanje vakcina, što predstavlja veliki izazov jer je trećina zemlje u Sahari gde temperature dostižu i 43 stepena a Fajzerovu vakcinu treba čuvati na ekstremno niskim temperaturama.

Pročitajte još...  Pink proslavlja Hanuku - Lajk.rs

Na Haitiju, najrisomašnijoj državi zapadne hemisfere gde živi 11 miliona ljudi, nije podeljena nijedna jedina doza vakcine. Na ostrvo bi preko Kovaksa trebalo da stigne 756.000 doza AstraZeneke ali zvaničnici kažu da nemaju infrastrukturu potrebnu za čuvanje vakcine i sada strahuju da će morati da je bace.

Nekoliko malih pacifičkih zemalja takođe još čeka na vakcine ali je tamo situacija, zbog veće izolovanosti i manje zaraženosti stanovništva, nešto manje alarmantna.

Vanuatu, sa populacijom od 300.000 ljudi, trebalo bi krajem meseca da dobije prve doze AstraZenekine vakcine, a do sada je registrovao svega tri slučaja korone i sva tri zaražena su u karantinu.

Kurir.rs

Kurir

guest
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Molimo sve online portale, ako kopirate članak sa našeg portala NAVEDITE NAS KAO IZVOR. ✅