Nije pitanje DA LI će nego KADA će se održati referendum o nezavisnosti Škotske!



Foto: EPA / Robert Perry, Andy Rain

Nakon pobede na četvrtim uzastopnim parlamentarnim izborima Škotske nacionalne partije (SNP), koja se zalaže za nezavisnost Škotske, Džonson je ranije danas pozvao lidere u Velikoj Birtaniji na pregovore o uniji.

Kako je saopšteno iz SNP, Stardžon je u razgovoru ponovila da joj je namera da obezbedi narodu Škotske da mogu da biraju svoju budućnost kada se završi kriza izazvana korona virusoim, prenosi Skaj njuz.

Portparol stranke škotske premijerke je naveo da je ona naglasila da joj je neposredan fokus na borbi protiv pandemije i oporavku, kao i da će nova škotska vlada na tome sarađivati sa britanskom valdom „dokle god to bude bilo moguće“.

Stardžon je rekla da su glasovi na izborima dokazali da je drugo glasanje o nezavisnosti Škotske volja zemlje i da će svaki političar iz Londona koji bude stajao na putu biti suočen s demokratskom voljom škotskog naroda.

Veliku Britaniju čine Engleska, Škotska, Vels i Severna Irska, sa delegiranim vladama u poslednje tri nabrojane zemlje.

Lideri su pozvani na samit da razgovaraju o zajedničkim izazovima i o tome kako može da se zajednički radi u narednim mesecima i godinama kako bi izazovi bili prevaziđeni.

Džonson, kako je ranije danas objavio Asošieted pres, ima glavno ovlašćenje o dozvoli za održavanje još jednog referenduma o sticanju nezavisnosti Škotske.

U „Dejli telegrafu“ od subote on je napisao da bi još jedan referendum o nezavisnosti Škotske bio neodgovoran i nepromišljen dok Britanija izlazi iz pandemije.

On uporno tvrdi da je to pitanje rešeno na referendumu 2014. godine na kojem se 55 odsto škotskih glasača izjasnilo da ostane u Velikoj Britaniji, navodi AP

Kurir.rs / Tanjug,  Foto: EPA / Robert Perry, Andy Rain

Kurir

guest
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledajte sve komentare