Angelu Merkel može samo da spasi Brandeburško čudo, da velika koalicija opstane!Popularnost nemačke vladajuće koalicija demohrišćana (CDU i CSU) i socijaldemokrata (SPD), koja se naziva i „Velika koalicija“, je u padu, a Zeleni su sve popularniji, pokazuju rezultati ankete Instituta za istraživanje javnog mnjenja Infratest-Dimap.

Da su izbori bili prethodne nedelje većinu bi zajedno imali demohrišćani i Zeleni (crno-zelena koalicija) ili Zeleni, socijaldemokrati i liberali (zeleno-crveno-žuta koalicija). Ali se i koalicija Zeleniih sa socijaldemokratama i Levicom, koja bi prvi put na saveznom nivou ušla u vlast, „ne može trenutno sasvim isključiti“, navode istraživači javnog mnjenja.

Koalicije sa Alternativom za Nemačku (AfD) otpadaju jer su takvu kombinaciju sve ostale stranke isključile.

I drugi instituti za istraživanje javnog mnjenja već su došli do sličnih rezultata – Zeleni su na prvom mestu po popularnosti, jer je popularnost demohrišćana bitno opala. Ovo nije prvi put da su Zeleni preuzeli vodeću poziciju u anketama, poslednji put je to bilo u leto 2019, piše Dojče vele.

Razloge analitičari vide u kadrovskim rešenjima stranaka. Naime, kada bi Nemci direktno birali naslednicu Angele Merkel, onda bi se 28 odsto odlučilo za političarku Zelenih, Analenu Berbok. Novi demohrišćanski kandidat Armin Lašet ima samo 21 odsto podrške. Čak bi mu samo svaki drugi pristalica demohrišćana dao svoj glas. A za socijaldemokratskog kandidata Olafa Šolca glasalo bi takođe svega 21 odsto ispitanika.

Anketa koja je sprovedena između 3. i 5. maja kod 1.351 ispitanika, pokazuje i zašto je Analena Berbok uspešna – ona je nemačkim građanima najsimpatičnija i najverodostojnija, dok lidersku snagu vide uglavnom kod Olafa Šolca.

Saglasnost građana sa politikom Analene Berbok porasla je za samo jedan mesec na 41 odsto, čime se ona izjednačila sa Olafom Šolcom, dok je Armin Lašet i nakon zvanične kandidature za kancelara ostao na 24 odsto.

Ipak, Angela Merkel, koja se nije kandidovala za izbore u septembru, ostaje najpopularnija političarka u Nemačkoj.

Pročitajte još...  Arijana neće doći na oproštajnu utakmicu: Brat Siniše Mihajlovića sada je otkrio zašto ne dolaze ni Mihine ćerke

Kurir.rs/Tanjug

Kurir

guest
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Molimo sve online portale, ako kopirate članak sa našeg portala NAVEDITE NAS KAO IZVOR. ✅