U blizini Lukovske banje, pored blaga kralja Milutina, krije se i njegov DVOR

Meštani Lukovske Banje i okoline Kuršumlije tvrde da je srpski kralj Milutin sa Simonidom voleo da posećuje taj kraj, u kojoj je prema legendi posedovao i svoj letnjikovac.

Mnogi od lokalaca i dan danas idu u potragu za skrivenim blagom kralja Milutina, a ekipa emisije 300 čuda predvođena arheolozima krenula je za dokazima da je letnjikovac zaista postojao.

Na to ukazuje nekoliko znakova, kaldrma koja vodi od sela Mrče i Štave ka Banji, seosko groblje i stari spomenici od cige.

“Vidi se da je put namerno slagan da bi to bila neka vrsta kaldrme. Najpre je putna trasa koja je vodila do sela Mrče i Štave ka Lukovskoj Banji išla upravo ovom starom kaldrmom, što znači da je put mogao da prati stariju komunikaciju koja je moguća i tokom srednjeg veka”, navodi arheolog Milan Savić.

Čvrsti i neoborivi dokazi su i spomenici iz turskog perioda ili vremena Nemanjića.

“Veći broj ovih spomenika ukazuje na starost groblja, možemo da se nadamo i maštamo da je ovo grob iz perioda kralja Milutina”, dodaje arheolog Julka Kuzmanović Cvetković.

Da bi mogla da bude u pravu, vidi se i na osnovu terena i nalazi keramičkih cevi za vodosnabdevenje od pečene gkline, premazane gleđi.

“Vidimo dva planinska potoka, što svedoči o tome koliko je ovo zgodno područje za život. Ovo je fina kotlina okružena brdima, zaštićena od vetra i skrovito mesto koje štiti od radoznalih pogleda”, zaključuje ona.

Usečena stena na koju su potom naišli i nagomilano četvrtasto kamenje ukazuje da je na tom mestu postojao veliki objekat, a da li je reč o Milutinovom letnjikovcu, ostaje da se vidi.

(Kurir.rs)

Bonus video:

04:38
Rimska grobnica nađena u selu Kastrat kod Kuršumlije

Kurir

0 0 glasova
Vaš komentar?
Obaveštenja
Obavesti me:
guest
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Share via
Facebook
0
Volela bih vaše mišljenje, ostavite komentar..x