Uhapšeno troje, demonstranti upali u dvorište Ustavnog suda! (FOTO)

Foto: EPA / Jakub Kaczmarczyk

Kao i sinoć u Varšavi i još 46 gradova udruženje Opštepoljski štrajk žena izvelo je i večeras hiljade Poljakinja na ulice širom Poljske u protestu zbog stupanja na snagu presude Ustavnog suda od 22. oktobra da je protivustavna, te i zabranjena, glavna od samo tri dopuštene mogućnosti za prekid trudnoće – kada je plod teško oštećen, deformisan ili oboleo.

“Policija nas očigledno ne želi pred zgradom Ustavnog suda, znači idemo pred Ustavni sud”, pozvala je demonstrante jedna od organizatorki protesta, Marta Lempart. Dočekale su ih jake policijske snage i kordon policajaca na koji su iz mase poletele grudve snega.

“Svako ima pravo da izražava svoje stavove. Ali to nam ne daje pravo na agresivno ponašanje. Apelujemo da kontrolište emocije i smirite one koji sa tom kontrolom imaju problem. U slučaju agresije protiv lica i imovine, reagovaćemo!” upozorila je demonstrantkinje varšavska policija. 

foto: EPA / Jakub KaczmarczykMeđu uhapšenima koji su prodrli u dvorište Ustavnog suda je i Klementina Suhanov, jedna od aktivistkinja Opštepoljskog štrajka i poznata organizatorka protesta koji iz nedelje u nedelju traju na ulicama uprkos protivepidemijskim merama i zabranama okupljanja. 


It’s unbelievable !?!

Poland abortion ban sets stage for Women's Strike showdown https://t.co/DPKjm6zESR
— Hubert Anyżewski (@anyzewski) January 28, 2021

Dok je juče policija više pratila demonstracije i nije intervenisala, tako da je masa skandirala “Policija ide s nama!”, večeras ih je neprestano pozivala da se raziđu, a da oni koje puste kroz kordon, dopuste da ih policija legitimiše.

“Pravo na okupljanje nije ukinuto nikakvim zakonom”, odgovarala im je masa demonstranata.

U masi su bili transparenti sa simbolom protesta poljskih žena na pravo na veštački prekid trudnoće – crvenom munjom, i s porukama “Abortus bez granica”, “Ovo je rat” ili “Nećete mi govoriti da moram da radjam mrtvu bebu”.

Poljska od 1993. godine, pre koje je veštački prekid trudnoće bio dozvoljen, ima jedan od najrestiktivnijih zakona u svetu. Abortus je zabranjen uz samo tri izuzetka: kada je trudnoća plod krivičnog dela – silovanja ili incesta, kada trudnoća ugrožava život i zdravlje majke, i kada je plod teško deformisan, oštećen ili neizlečivo oboleo.

Kurir.rs / Beta, 

Kurir

Autor: Kurir

0 0 glasova
Vaš komentar?
Obaveštenja
Obavesti me:
guest
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Share via
Facebook
0
Volela bih vaše mišljenje, ostavite komentar..x