Pridružite se našoj Facebook grupi Lajk.rs kako bi videli realnu sliku svega što se dešava oko nas! 🙃

Vakcine za one kojima su potrebne, a ne za turiste

Šef Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Srbiji Marijan Ivanuša ocenio je večeras da su impresivni rezultati koje je Srbija ostvarila u borbi sa pandemijom korona virusa i poručio da se nada da će neke količine vakcine, preko Kovaks programa, brzo stići u Srbiju.

Ivanuša je za RTS rekao da SZO pomaže vlastima u Srbiji i naglasio da je vakcinacija bezbedan način da se ostvari kolektivni imunitet i zaustavi epidemija.

Ipak, istakao je da smo tek na početku, ali da su rezultati Srbije impresivni i da se nada da će se tako i nastaviti.

On je dodao da nije zabrinut za Srbiju i njenu spremnost da sprovodi vakcinaciju, već za situaciju na globalnom nivou jer nema dovoljno vakcina.

Pročitajte još...  Duh, borba i zajedništvo krase ovaj tim!

Pridružite se našoj Facebook grupi Lajk.rs kako bi videli realnu sliku svega što se dešava oko nas! 🙃

Ivanuša je naglasio da je Kovaks inicijativom predviđeno da u prvom kvartalu bude isporučeno oko 150 miliona doza vakcina zemljama u svetu. Kako je naveo, prve doze bi trebalo da stignu u februaru, pa potom u martu, a od aprila do juna očekuje se dodatnih 500 miliona doza.

U drugoj polovini godine, kako je dodao, očekuje se još više.

Ivanuša je rekao da se nada da će neke količine vakcine preko Kovaks programa brzo stići i u Srbiju jer je interes za vakcine u svetu veliki.

Komentarišući najave o uvođenju kovid pasoša, naglasio je da je SZO protiv toga iz više razloga.

Kao prvi, naveo je da je stav SZO da je vakcina prvenstveno namenjena onima kojima je stvarno potrebna, iz zdravstvenih razloga, a ne turistima.

Pročitajte još...  MISTERIOZNI NATPIS NA MAJICI JELENE ĐOKOVIĆ! Novakova supruga u fokusu domaćih medija zbog OVE poruke! FOTO

Istakao je i da vakcina nije svima dostupna, kao i da se zna da ona sprečava ozbiljan tok bolesti i smrtnost, ali da će se tek videti njen uticaj na širenje pandemije.

Ivanuša je rekao da je sertifikat o vakcinaciji potreban kako bi osoba znala kada je termin za revakcinaciju i da bi to trebalo da bude deo medicinske dokumentacije, a ne putni dokument.

foto: Printscreen RTSDirektorka Instituta Batut Verica Jovanović rekla je da će se na sutrašnjoj sednici Kriznog štaba analizirati epidemiološka situacija u zemlji, po okruzima i po regionima, kao i trend opadanja slučajeva, ali i kapaciteti u bolnicama.

Na pitanje da li bi moglo da bude publike na utakmici između Crvene zvezde i Milana 18. februara, Jovanović je rekla da “nećemo moći da budemo doživotno zatvoreni”.

Pročitajte još...  Ona je imala 37 godina tada, nije bila MATORA!

Ona je dodala da je kontrola svih mera koje se primenjuju od velikog značaja ocenivši da ima još vremena do 18. februara.

Jovanović je, međutim, naglasila da su i dalje prisutni rizici i da se ne zna kako će da ide dalji tok epidemije.

Potvrdila je i da je do sada vakcinisano više od 400.000 građana Srbije i poručila da je vakcinacija, uz poštovanje mera, jedini način da se ostvari kolektivni imunitet i da se zaustavi epidemija.

Kako je navela, interesovanje građana za vakcinaciju je veliko, a najpre se vakcinišu populacione grupe sa najvećim rizikom.

foto: Tanjug PrintscreenDirektor Vladine Kancelarije za eUpravu Mihajlo Jovanović rekao je da se više od 780.000 građana prijavilo za vakcinaciju putem portala eUprave ili kol-centra.

Pročitajte još...  PRIJAVILA ME JE JER JE DOBILA OCENU MANJE! Profesor PROKIĆ o optužbama za SEKSUALNO UZNEMIRAVANJE!

Jovanović je istakao da, kada je reč o ciljnim grupama, polovinu prijavljenih čine stariji od 75 godina i grupa od 65 do 74 godine.

Istakao je i da se interesovanje građana za određeni tip vakcina menjalo kako su vakcine stizale u Srbiju.

foto: Ana PaunkovićZamenik direktora KC Niš Radmilo Janković je rekao da je vakcinacija u toj ustanovi počela 5. januara i da je do danas vakcinisano 1.100 zdravstvenih radnika.

On je istakao da ima još onih koji čekaju vakcinu “Sputnjik V”.

Janković je naglasio da je pre nekoliko dana na sastanku direktora kovid bolnca sa ministrom zdravlja zaključak bio da se bolnice što je pre moguće vrate u normalan režim, kako bi se tretirali ostali pacijenti, naročito oni koji čekaju hirurške intervencije.

Pročitajte još...  Prijalo mi je, ali mi se kasnije život RASPAO!

Na pitanje o novim sojevima virusa, ocenjuje da su oni bili očekivani i da je bitno da se vakcine ravnomerno raspoređuju na globalnom nivou.

Janković je upozorio da nije dobro da nastanu žarišta u zemljama trećeg sveta jer to omogućava da se tamo razviju mutirani sojevi koji bi posle mogli da se ponovo sliju u Evropu.

Ponovio je da je važno da imunizacije bude što je moguće sveobuhvatnija i da se ne zaborave zemlje trećeg sveta.

(Kurir.rs/Tanjug)

Kurir

Autor: Kurir

Obaveštenja ✅
Obavesti me:
guest
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledajte sve komentare
0
Volela bih vaše mišljenje, ostavite komentar..x
()
x