Belivukova ekipa brutalno mučila žrtve, a oprema šokirala čak i inspektore

Foto: Zorana Jevtić, Starsport

Istraga protiv ekipe Veljka Belivuka, poznatijeg kao Velja Nevolja, traje od dana njegovog hapšenja tačnije 4. februara ove godine, a do sada na nekoliko lokacija u Srbiji pronađeni su dokazi o montruoznim ubistvima koje je počinio ovaj klan.

Naime, vikendica u Ritopeku ili “kuća strave” najviše puta do sada je pretresana, a skoro 3 meseca nju čuvaju kontantno pripadnici Žandarmerije. U okolini Beograda, kuća Ritopeku u koju su članovi ekipe Nevolje i Miljkovića, kako se sumnja, dovodili namamljene žrtve, a potom ih brutalno ubijali, krije tajnu likvidacije najmanje petoro ljudi. Kako smo ranije pisali, istražitelji sumnjaju da ih je na ovom mestu ipak ubijeno daleko više, a brojni DNK tragovi koji su otkriveni po celoj kući poslati su na veštačenje kako bi se utvrdilo ko je još sve sa spiska 12 misteriozno nestalih osoba bio u tom objektu.

foto: Zorana Jevtić

Pronađen sef sa novcem

U februaru mesecu u Ritopeku najpre je pronađen sef sa dokazima. Kako se saznalo, u sefu je bilo nekoliko desetina hiljada evra, ali i svežanj od petnaestak ključeva. Posebnu pažnju po otvaranju sefa izazvao je veliki svežanj ključeva za koji još nije poznato od čega su i šta se nalazi iza vrata koja oni otključavaju. Sudeći po tome da je svežanj čuvan u zaključanom sefu ima zasigurno veliku važnost za šefove grupe – Velju Nevolju i Miljkovića. Kako se sumnja, ključevi su od različitih kuća, vikendica i štekova koje je ova kriminalna grupa koristila. Ključevi su, kako smo ranije saznali, obični i nijedan od pronađenih nije posebno pravljen za neku specijalnu bravu.

foto: Ana Paunković

Mašina za mlevenje mesa

U vikendici klana Velje Nevolje pronađena je mašina za mlevenje mesa, sakrivena u tajnoj sobi, a ona je poslata na veštačenje bioloških tragova kako bi se utvrdilo da li je korišćena nakon likvidacija žrtava. Mašina je pronađena u skrivenoj prostoriji objekta u Ritopeku (u kojoj je pronađen i arsenal oružja) za koji se sumnja da je Belivukova grupa koristila za likvidacije i druga krivična dela.

Delići kostiju

Tokom pretrage placa na kom se nalazi “kuća strave” u Ritopeku, pored poljskog WC-a otkrivena je sveže raskopana zemlja, u kojoj su nađeni delići kostiju. Sumnja se da su Veljko Belivuk i ekipa tu zakopavali izdrobljene kosti koje nije mogla da samelje mašina za mlevenje mesa. Delovi kostiju su poslati na veštačenje, kako bi se utvrdilo kome pripadaju.

foto: Zorana Jevtić

Krvavi kombinezoni

Krajem aprila, krvavi kombinezoni pronađeni su u tajnom bunkeru u “štek” kući u Ritopeku, gde se sumnja da su žrtve samlevene u mašinama za mlevenje mesa. U bunkeru su nađeni i čekići kojima su drobljene lobanje i krupnije kosti, koje su potom najverovatnije zakopavane u zemlju pored poljskog WC-a. Sumnja se da su Belivuk i ekipa, dok se komadali leševe koristili gumene kombinezone i čizme, a po podu i zidovi bunkeru bili su zalepljeni najloni, kako bi kasnije lakše sakrili tragove.

Ženska garderoba

u kući, za koju se sumnja da je služila za izvršavanje najbrutalnijih zločina,  pronađena je i ženska garderoba. Tokom detaljnog pregleda kuće, u potkrovlju zatečena je i jedna kesa na kojoj je bilo tragova krvi. U toj kesi, otkriven je šal sa obeležjima Crvene zvezde, crna suknja, gornji i donji deo ženske pidžame.

foto: MUP

Skrivena prostorija sa arsenalom oružja

Tokom poslednjeg pretresa kuće u Ritopeku, u tajnom bunkeru zajedno sa mašinom za mlevenje mesa, pre nekoliko dana pronađen je i čitav arsenal različitig vrsta oružja, a među njima i puška “hekler i koh G3”. U bunkeru je nađeno još nekoliko sofisticiranih snajperskih pušaka, sa veoma skupim i preciznim optičkim nišanima, koji su očigledno bili namenjeni za likvidaciju dobro čuvanih i obezbeđenih ličnosti. Takođe, otkriven je i puškomitraljez “broving”, koji služi na neutralisanje pešadije, lako oklopnih vozila, ali i za obaranje helikoptera i aviona u niskom letu.

foto: MUP

Podsetimo, istraga protiv Velje Nevolje i još 23 pripadnika grupe je u ovom trenutku negde na polovini, a rok za njeno okončanje je šest meseci. Do sada je saslušano oko 50 osoba, među kojima su i pojedini državni i policijski funkcioneri. U narednom periodu očekuju se rezultati brojnih veštačenja. U najboljem slučaju, optužnica bi mogla da bude podignuta u avgustu, a eventualno suđenje da krene tek na jesen. Pre nekoliko dana, uhapšenim članovima ove kriminalne grupe produžen je pritvor za još tri meseca.

(Kurir.rs/M.V.)

Kurir

0 0 glasova
Vaš komentar?
Obaveštenja
Obavesti me:
guest
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Share via
Facebook
0
Volela bih vaše mišljenje, ostavite komentar..x