Ekipa sa Redita nadmudrila berzanske vukove i nanela im gubitke u MILIJARDAMA!

Foto: EPA / Tannen Maury

Korisnici koji su u četvrtak ušli u aplikaciju „Robin Hud“ obavešteni su da više nisu u mogućnosti da kupuju akcije četiri kompanije koje su poslednjih nedelja vrtoglavo skočile jer ih je kupio veliki broj investitora-amatera.

Pre ove intervencije „Robin Huda“ akcije GejmStopa prodavale su se po ceni od 316 dolara, a sada im je cena niža od 300 dolara. 


GameStop’s stupefying stock market surge is forcing hard questions about whether Wall Street is in a dangerous bubble. It has also put a spotlight on small investors who say hedge funds and the 1% are finally getting their comeuppance. https://t.co/u2lvlFce8q
— The Associated Press (@AP) January 28, 2021

Neki korisnici su prijavili da im je dozvoljeno samo da zatvore svoje pozicije, ali pošto niko nije mogao da kupi akcije, ovi korisnici su izgubili ogroman profit.
Zabrana je došla nakon što su ovi trgovci akcijama naneli gubitke nekim od najvećih hedž-fondova sa Volstrita, dok su se sami bogatili.

Kompanija „Citron Risrč“ proglasila je GejmStop, prodavca video-igara, deonicom u terminalnom padu, što je navelo ostale investitore da zauzmu kratke pozicije na berzi. Jednostavno rečeno, kompanije su pozajmile akcije GejmStopa, očekujući nastavak pada njegove tržišne vrednosti, nadajući se da će te akcije potom otkupiti po nižoj ceni, vratiti pozajmljeno i strpati profit u džep. 


GameStop, AMC tumble after Robinhood and other online trading platforms restrict trading in several social media-driven stocks https://t.co/SThWtxvVDh pic.twitter.com/SIZS2ioVgY
— Reuters (@Reuters) January 28, 2021

Priliv investitora-amatera povećao je vrednost GejmStopa u januaru za više od 700 odsto, prisiljavajući fondove da kupuju akcije po ceni većoj nego što su pozajmljivali. Prodavci akcija koji su držali kratku poziciju izgubili su 14,3 milijarde dolara u jednom danu, prema podacima kompanije „S3 Partners“, a fond “Melvin Kapital” je od partnerskih kompanija tražio skoro 3 milijarde dolara kako bi izbegao bankrot.

Poznavaoci prilika na Volstritu optužili su investitore-amatere, od kojih se većina okuplja na Reditu, za manipulaciju tržištem, tražeći da budu kažnjeni. Međutim, veliki igrači sa Volstrita su kontra-optuženi da su se i sami uključili u tržišne manipulacije kada su tokom srede zaustavili trgovanje akcijama GejmStopa, Nokije i AMC-a. 


After a forum of Reddit users discovered that a swathe of hedge funds had bet against GameStop, they began frantically buying shares in the hopes of forcing them to take losses https://t.co/neJ4bB3HCZ
— The Economist (@TheEconomist) January 28, 2021

Slične optužbe upućene su i Diskordu koji je na Reditu zabranio grupu koja na toj platformi okuplja investitore-amatere optužujući ih za „govor mržnje“.

Potez aplikacije „Robin Hud“ razbesneo je bivše korisnike koji su je optužili da odustaje od obećanja da će uspostaviti demokratiju na finansijskom polju.

„Ili će aplikacija Robin Hud dozvoliti slobodnu trgovinu ili je ovo njen kraj“, objavio je na Tviteru sportski bloger i filantrop Dejv Portnoj. 


It took less than a day for big tech, big government and the corporate media to spring into action and begin colluding to protect their hedge fund buddies on Wall Street. This is what a rigged system looks like, folks! #RobinHood #RedditArmy #GME #GMEtothemoon https://t.co/UhrwGHCjng
— Donald Trump Jr. (@DonaldJTrumpJr) January 28, 2021

Uprkos obećanjima da će trgovanje akcijama omogućiti širokim masama, „Robin Hud“ je usko povezan sa vrhom Volstrita, navodi RT.

„Citadel Sekjuritis“ sa sedištem u Čikagu radi kao posrednik, uz proviziju, između „Robin Huda“ i berzi poput NASDAK-a, na kojima se trguje GejmStopom. „Citadel“ je takođe jedna od firmi koja je „spasila“ Melvin Kapital ranije ove nedelje, i kao takva bi imala koristi od pada GejmStopa. 


Elon Musk lashes out at short sellers during GameStop market war https://t.co/YiALmTo63U
— The Independent (@Independent) January 28, 2021

Interaktiv Brokers, još jedan posrednik u trgovini, krenuo je stopama „Robina Huda“ i gurnuo je iste akcije u likvidaciju, navodeći kao razlog vanrednu nestabilnost na tržištu.

Kurir.rs / Sputnjik,   Foto: EPA / Tannen Maury

Kurir

Autor: Kurir

0 0 glasova
Vaš komentar?
Obaveštenja
Obavesti me:
guest
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Share via
Facebook
0
Volela bih vaše mišljenje, ostavite komentar..x