Svaki izloženi predmet nosi pečat vere FOTO

Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

Patrijarh srpski Porfirije otvorio je večeras izložbu Muzeja crkvenih starina pravoslavne eparhije niške i poručio da svaki izloženi predmet nosi pečat vere.

“U svakom ovom predmetu, od krsta, panagije, jevanđelja, mitre, odežde postoji pečat vere i to vere u Hrista, ali postoji i pečat dara koji nosi u sebi onaj koji je to stvarao, a dar je nešto što dobijamo od Boga”, rekao je patrijarh Porfirije.

foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

Naveo je da je važno da postoji koren koji je jevanđeljska vera, nada i ljubav, da postoji trud i napor da iznedrimo iz sebe vrlinu i da to pretočimo u neki predmet da bismo na polju kulture imali nešto što je ne samo vredno za oči, nego što u sebi nosi pečat jednog vremena i jednog naroda.

foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

“Kada je reč o crkvenim riznicama i muzejima onda oni najbolje svedoče o toj činjenici. Predemti u ovom muzeju jesu i prošlost i sadašnjost, a jesu i budućnost”, rekao je patrijarh Porfirije.

Naveo je da je doneo mali dar muzeju, odoždu pokojnog patrijarha Irineja.

foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

Vladika niški Arsenije rekao je da izložba i prostor muzeja predstavljaju materijalno i istorijsko svedočanstvo naše hrišćanske prošlosti, pismenosti, umetnosti i kulture.

Naveo je da je Niš, kao važan istorijski grad, predstavljao duhovni i kulturni centar današnje jugositococne Srbije, koji je kroz svoju istoriju često stradao.

foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

“Kulturno istorijsko blago je raznošeno i uništavano, te svaki predmet koji je ovde izložen za nas predstavlja veliko bogatsvo”, rekao je vladika niški i naveo da su izloženi predmeti prikupljeni iz brojnih hramova i manastira eparhije niške.

Protođakon Dalibor Midić rekao je da je Muzej crkvenih starina pravoslavne eparhije niške nastao po ideji episkopa niškog Arsenija.

foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

Kaže da je od 2018. do 2020. zahvaljujući odobrenim projektima Ministarstva kulture i informisanja iz oblasti zaštite kutnog nasleđa, pravoslavna eparhija niška uspela mali prostor koji poseduje u kompleksu dvoršista Saborne crkve u Nišu u Svetosavskom domu uredi i izloži prvu stalnu postavku Muzeja crkvenih starina.

“Ovaj muzej naslednik je nekada Muzeja crkvenih starina pravoslavne eparhije niške koji je postojao i radio od 1960. do 1982. Na ovoj izložbi smo izložili deo kulturno istorijskog blaga koje se nekada čuvalo u tom muzeju, a danas smo rešili da ga prezentujemo široj javnosti”, rekao je protokađon Dalibor Midić.

foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

Mađu izloženim predmetima su poklon ruskog cara Nikola Drugog Romanova niškoj Sabornoj crkvi iz 1913. povodom 1.600. godišnjice proslave Milanskog edikta i jevanđelje koje je ruski car Nikolaj Prvi Romanov poklonio manastaru Svetog Romana 1847. godine Protođakon Dalibor Midić kaže da najstarija knjiga koju Muzej pravoslavne eparhije niške poseduje potiče iz 1592. i vremena imperatora Petra Velikog.

foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

“Tu je i veliki broj ikona, umetničkih slika i bogoslužbenih predmeta. Od umetničkih dela koje poseduju niška eparhija dva važna dela su najvećeg srpskog učenika minhenske slikarske škole Đorđa Krstića ‘Predstava smrti kneza Lazara' iz 1885. i portret kralja Milana Obrenovića iz 1902. godine”, rekao je on.

foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

Među izloženim predmetima je i jedan rad Steve Todorića, jedan portret Nikole Aleksića, vredne rukopisne knjige, lični predmeti niških mitropolita, episkopa i arhiepiskopa.

foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

“Ovo je jedan deo velikog kulturno istorijskog blaga koje poseduje pravoslavna eparhija niška poseduje i koje je prezentovala široj javnosti”, rekao je protođakon Dalibor Midić.

(Kurir.rs/Tanjug)

Kurir

0 0 glasova
Vaš komentar?
Obaveštenja
Obavesti me:
guest
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Share via
Facebook
0
Volela bih vaše mišljenje, ostavite komentar..x