Rebalansom budžeta 4 milijarde dinara za pomoć Srbima na Kosovu! Prosečna porodica dobiće između 500 i 800 evra pomoći

BEOGRAD – Rebalansom budžeta Srbija je izdvojila četiri milijarde dinara za pomoć srpskom narodu na Kosovu i Metohiji, izjavio je danas direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

Naveo je da su sredstva namenjena za finansijsku pomoć građanima, ali i za kapitalne projekte kao što su izgradnja novih bolnica, vrtića, zgrade Univerziteta u Kosovoskoj Mitrovici.

Petrović je za TV Pink kazao da je Vlada Srbije, na inicijativu predsednika Aleksandra Vučića, opredelila značajnu finansijsku pomoć za srpski narod na KiM i da to govori da želimo da ulažemo u mir, budućnost i opstanak našeg naroda u južnohj pokrajini.

Kako kaže, deo sredstava se odnosi na jednokratnu pomoć u iznosu od 200 evra za nezaposlene građane, dok će po 100 evra dobiti svi ostali – deca mlađa od 18 godina, penzioner i zaposleni.

”Tako će jedna prosečna porodica dobiti između 500 i 800 evra pomoći što će posebno značiti Srbima južno od Ibra, koji ipak žive teže nego Srbi na severu KiM”, rekao je Petković.

Dodao je da je će sredstva biti uložena i u izgradnju nove bolnice u Gračanici gde, kako kaže, gravitira skoro 600.000 ljudi iz Metohije, Kosovskog Pomoravlja i centralnog Kosova.

Petković je najavio projekat rekonstrukcije ”KBC Kosovska Mitrovica” i izgradnju nove zgrade Univerziteta u severnom delu Kosovske Mitrovice i dodao da se gradi i nekoliko vrtića.

Takođe, obezbeđena su sredstva za sanaciju štete od poplava i drugih nepogoda, a povećan je i budžet za pomoć u poljoprovrivredi, malim i srednjim preduzećima.

Petković je rekao da je do kraja godine u planu gradnja 15 zgrada sa 180 stanova za Srbe na KiM.

”To govori koliko država ulaže na prostor KiM, da želimo da gradimo mir i da opstanemo, da u dijalogu pronađemo kompromisno rešenje, jer sa svim ovim projektima i željom za dijalogom pokazujemo kakav je naš odnos prema KiM”, naglasio je Petković.

Dodao je da, s druge strane, Piština pokazuje da ne želi dijalog, da joj nije stalo da se pronađe kompromisno rešenje i da ne učestvuje i ”mini Ssengenu” i svim inicijativama koje pokreće predsednik Vučić.

Podsetio je i da je prošlo 2.924 dana od potpisivanja Briselskog sporazuma, a da Priština ništa nije ispunila iz tog sporazuma, a pre svega prvih šest tačaka koje se odnose na formiranje ZSO.

Petković je kazao da je u proteklih nekoliko meseci bilo 33 napada na Srbe na KiM i poručio da ne treba da nasedaju na provokacije Albanaca.

”Situacija sa KiM nije nimalo laka, zapad nikad neće odustati od Kosova kao nezavisne države, ali želimo da pronalazimo kompromisna rešenja, da izađemo iz zamrznutog fakulteta i da rešavamo probleme u regionu”, rekao je Petković. Naglasio je da ne pristajemo ni na kakve pritisce i pretnje, ali da bez Beograda nema dogovora i da to treba svima da bude jasno.

(Kurir.rs/Tanjug)

Kurir

0 0 glasova
Vaš komentar?
Obaveštenja
Obavesti me:
guest
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Share via
Facebook
0
Volela bih vaše mišljenje, ostavite komentar..x