Pridružite se našoj Facebook grupi Lajk.rs kako bi videli realnu sliku svega što se dešava oko nas!

Proslava 650 godina Kruševca okupiće državni vrh Srbije

Foto: Gradska uprava Kruševca

Danas je održana druga sednica Odbora za obeležavanje 650 godina od osnivanja grada Kruševca, kaže se u saopštenju Gradske uprave.

foto: Gradska uprava Kruševca

Sednicom je predsedavao predsednik Odbora Bratislav Gašić (bivši gradonačelnik a sada direktor BIA) , Pored gradonačelnice Jasmine Palurović i članova Odbora, sednici su prisustvovale i tri ministarke, kao počasni članovi: potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević i ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović.

Pridružite se našoj Facebook grupi Lajk.rs kako bi videli realnu sliku svega što se dešava oko nas! 🙃

Ovogodišnji program povodom značajnog jubileja Grada i obeležavanja Vidovdana, svrstaće Kruševac u sam epicentar dešavanja na nacionalnom nivou. To se odnosi ne samo na broj i kvalitet događaja koji se uveliko pripremaju, već i na posete visokih državnih zvaničnika počev od predsednika Republike Aleksandra Vučića, održavanje sednice Vlade Srbije, posete resornih ministara, a očekuje se i dolazak najvišeg crkvenog velikodostojnika, patrijarha srpskog gospodina Porfirija. Osim standardnih Vidovdanskih nagrada, biće dodeljene i nove, konceptualno vezane za sam jubilej.

Pročitajte još...  Držao se za lanac za kofu, od grozne smrti ga spasli vatrogasci

foto: Gradska uprava KruševcaTo je ujedno i zaključak uvodne reči predsednika Odbora Bratislava Gašića, koji je detaljnije govorio o svim planiranim aktivnostima. Sve ustanove u kulturi su se izuzetno angažovale u kreiranju i osmišljavanju programa sa jedinstvenim lajt motivom pretočenim u sve sadržaje, a to je dostojno i kvalitetno obeležavanje istorijskog jubileja za grad Kruševac.

Program na jedinstven i specifičan način spaja tradicionalno i moderno, istoriju i savremeno doba, nasleđe i modernu umetnost, a preovlađujući učesnici su iz lokalnog miljea. Da nije samo prošlost ono čime Kruševljani mogu da se hvale, naglasio je predsednik Odbora Bratislav Gašić, pokazaće i završetak mnogih značajnih investicija, od kojih se izdvaja za sam Dan grada – otvaranje rekonstruisanog Trga kosovskih junaka, završetak crkve Svetog kneza Lazara u kasarni „Car Lazar“ i svečano otkrivanje spomenika Knezu Lazaru na lokaciji Starog aerodroma.

Pročitajte još...  Mališan iz skrin sobe na jesen svedoči o užasu na Šodrošu

foto: Gradska uprava KruševcaPotpredsednik Vlade i ministar kulture i informisanja Maja Gojković pohvalila je sadržaj programa naglasivši aktivno učešće lokalnih ustanova u kulturi, a zapaženo je i njihovo značajno apliciranje na republičkim konkursima. Kruševac može računati na podršku i pomoć Ministarstva, a prema rečima ministarke, založiće se i za dopremanje kolekcije slika Milića od Mačve, koja se trenutno čuva u neuslovnom objektu u Beogradu. Takođe, od kulturnih programa, istakla je značaj izvođenja prve srpske opere „Na uranku“ Stanislava Biničkog, koja se planira za 28. jun na Trgu kosovskih junaka.

Ministarka za rad Darija Kisić Tepavčević izjavila je da je počastvovana svojim učešćem u Organizacionom odboru obeležavanja jubileja koji prevazilazi lokalne okvire. Program je impozantan i ambiciozan, a u njegovo kreiranje su uključene i mnoge ustanove socijalnog značaja, kao i udruženja. Izrazila je očekivanje da će pandemija biti smanjenog intenziteta i time stvoriti uslovi za nesmetano odvijanje manifestacije.

Pročitajte još...  Meso poskupljuje? Građani strahuju da će morati da izdvoje više novca za praznike

foto: Gradska uprava KruševcaMinistar državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović, inače rođena Kruševljanka, je rekla da je Kruševac grad čije rukovodstvo radi vredno, odgovorno i posvećeno, a rezultati takve aktivnosti vidljivi su na svakom koraku. Manifestacija obeležavanja jubileja, dodala je, nije samo fokusirana na kulturno – umetničke programe, već je mnogo sveobuhvatnija, s obzirom da uključuje i promociju investicija infrastrukturnog karaktera. Ona je podsetila i da je Kruševac nedavno dobio sredstva za sprovođenje principa dobre uprave, sprečavanje diskriminacije, jačanje rodne ravnopravnosti…

Da će grad Kruševac uložiti sve napore da ostvari zacrtane planove, potvrdila je svojim rečima i gradonačelnik Jasmina Palurović. Nakon radnog dela sastanka, predsednik Odbora Bratislav Gašić, gradonačelnica i ministarke, obišli su neke od ustanova u kulturi gde su se upoznali sa aktuelnim projektima, konkretnim aktivnostima vezanim za jubilej i planovima.

Pročitajte još...  U saobraćajnoj nesreći stradao poznati doktor vozeći motor, sleteo sa puta

(Kurir.rs/Ž. M.)

Kurir

Obaveštenja ✅
Obavesti me:
guest
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledajte sve komentare
0
Volela bih vaše mišljenje, ostavite komentar..x
()
x