SAVA JANJIĆ ŠOKIRAO SVET FOTOGRAFIJAMA CRKVE U SAMODRAŽI! Albanci pretvorili srpsku svetinju u smetlište i JAVNI TOALET u seluIguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić objavio je na svom nalogu na društvenim mrežama fotografije Crkve Svetog Jovana Preteče u Samodreži koje svedoče da je srpska svetinja pretvorena u smetlište i javni toalet za lokalnu albansku školu.

Janjić je podsetio i da od 2004. godine, kad je crkva u pogromu Srba teško oštećena do danas, vlasti u Prištini nisu učinile ništa da ovaj objekat stave pod zaštitu i obnove.

– Još jedna srpska pravoslavna crkva na Kosovu iz 1932. godine sagrađena na istorijskoj lokaciji srpske srednjovekovne crkve teško je oštećena od strane kosovsko-albanskih ekstremista tokom nereda 2004. godine. Od tada vlasti nikada nisu dozvolile njenu obnovu. Lokalni kosovski Albanci crkvu Samodrežu pretvorili su u smetlište i javni toalet za lokalnu albansku školu. Toliko o verskoj i etničkoj toleranciji na Kosovu. Međunarodno posredovanje u obnovi i zaštiti crkve do sada nije pomoglo – naveo je iguman Sava Janjić.

Podsetio je i na uništeni pravoslavni manastir Dolac iz 14. veka,koji je do danas devastiran kao i desetine drugih svetinja SPC na KiM.

– Još jedan srpski pravoslavni manastir koji su uništili kosovski albanski ekstremisti nakon rata 1999. godine. Desetine naših crkava i dalje ostaju devastirane dok lokalni političari tvrde da je Kosovo raj verske tolerancije. Manastir Dolac 14. vek – napisao je iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić.

Današnja crkve Svetog Jovana Preteče iz 1932. godine je sagrađena na istorijskoj lokaciji srpske srednjovekovne crkve i oštećena je tokom nereda Albanaca 2004. godine.

U srpskoj tradiciji se pominje kao mesto okupljanja vojske kneza Lazara pred Kosovsku bitku 1389. godine.

Nalazi se u Samodreži na šest kilometara istočno od Vučitrna.

Pročitajte još...  "Ne mogu da opišem koliko sam slomljena": Tragedija na koncertu Tejlor Svift, pevačica skrhana od tuge

(Kurir.rs/Kosovo online)

Kurir

guest
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Molimo sve online portale, ako kopirate članak sa našeg portala NAVEDITE NAS KAO IZVOR. ✅