Najnovije Vesti

Kineska vakcina je efikasna, EVO ŠTA JE STVARNO REKAO KINESKI ZVANIČNIK!

Gao Fu, rukovodilac kineskog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti u nedelju je rekao da se zbog “niske efektivnosti” u odnosu na druge raspoložive vakcine razmatra kombinovanje veliko vrsta cepiva protiv kovida-19.

Pošto su pojedini svetski mediji preneli da je kineski zvaničnik navodno priznao da kineske vakcine imaju nižu efikasnost, on je potom rekao da je u pitanju “potpuni nesporazum”. Ipak, netačnom informisanju se priključio i domaći medij N1, koji je objavio “fejk njuz” i pogrešno interpretirao izjavu, a tek pošto su napravili štetu i uneli paniku na tekst u kom su to uradili promenili su naslov. 

foto: ProfimediaTo je na kratko izazvalo paniku među građanima Srbije, u kojoj je najprisutnija “Sinofarmova” vakcina, i to zahvaljujući mediju poput N1, kojima su inače “usta puna profesionalizma”.

Ipak, prava istina jeste ona najpre pomenuta. 

Gao, zapravo, nije ništa “priznao”, a pogotovo ne da kinesve vakcine “ne rade”.

On jeste izrekao opšte poznatu činjenicu da efikasnost kineskih vakcina, proizvedenih tradicionalnim farmaceutskim tehonologijama, doslovce “nije visoka” u poređenju sa vakcinama za čiju proizvodnju se koristi najmodernija mRNK tehnologija.

Pročitajte još...  Još se i dobro završilo, moglo je da bude i mrtvih

O lažnim vestima vezanim za “Sinofarm” vakcinu za Kurir je govorio epidemiolog dr Radmilo Petrović, koji je već primio obe doze upravo kineske vakcine. 

foto: PrintScreen- Apsolutno je netačno da kineska vakcina nije delotvorna. Ona možda sporije razvija imunitet, ali ne može da se kaže da je nedelotvorna. O dejstvu vakcina svakako ćemo moći da govorimo tek za šest, devet ili 12 meseci od početka vakcinacije. Previše je rano pričati o njihovim dejstvima, ali je suludo reći da neka ne deluje jer onda ona ne bi bila ni napravljena – ispričao nam je dr Petrović i dodao da je kineska vakcina pravljena na klasičan način, kao što se većina vakcina pravila pre 50 godina.

– Ona je potpuno bezbedna, ne može da naškodi, a ne može da ne bude delotvorna. I ja sam primio kinesku vakcinu, i nisam imao nikakve probleme. Zapravo, pokazalo se da je najmanje neželjenih pojava bilo kod “Sinofarm” vakcine. Ona je najviše data, a najmanje je reakcija na nju – zaključio je dr Radmilo Petrović.

Pročitajte još...  VATRA POSLE TUČE U požaru u vaspitno-popravnom domu u Kairu poginulo šestoro dece

Inače, prema zahtevima Svetske zdravstvene organizacije, efikasnost kovid vakcine treba da bude 50 ili više procenata, a kvalifikovani prag za većinu vakcina u svetu da budu na tržištu je 70 odsto ili više.

Od kineskih vakcina najefikasnijom se smatra “Sinofarmova”, a najmanje efikasnom “Sinovakova”.

 Podaci o uspešnosti “Sinofarmove” se kreću između 75 i 80 odsto

Kurir.rs

Kurir

Obaveštenja ✅
Obavesti me:
guest
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledajte sve komentare
0
Volela bih vaše mišljenje, ostavite komentar..x
()
x