KOVID JEZIK SE JASNO VIDI! Naučnici tvrde da svaki četvrti pacijent sa korona ima ovakve PROMENE na jeziku

Foto: EPA/FRIEDEMANN VOGEL

Promene na ustima, rukama ili nogama mogle bi da budu novi pokazatelji infekcije korona virusom, ukazuje nova španska studija, a prenosi “Daily Mail”.

Tim iz bolnice Universitario La Paz u Madridu savetuje lekarima i zdravstvenim radnicima da obavezno pregledaju usnu duplju, šake i stopala pacijenata koji sumnjaju da su dobili kovid-19.

foto: ShutterstockRezultati su objavljeni u “British Journal of Dermatology”, a istraživanje je obuhvatilo 666 pacijenata sa blagim do umerenim oblikom korona virusa, koji su lečeni zimeđu 10. i 25. aprila u španskoj prestonici.

Čak 45,7 odsto je imalo neke promene na jeziku, rukama ili nogama. Otprilike svaki četvrti pacijent (25,7 odsto) primetio je promene na jeziku, a ova pojava poznata je i kao “kovid jezik”. Najčešće se radilo o prolaznoj upali jezičnih papila, odnosno malim izraslinama na površini jezika.

Prijavljene su i sledeće promene – 6,9 odsto izjavilo je da ima aftozni stomatitis (zapaljenje sluznice usta na kojoj se stvaraju afte), 6, 6 odsto primetilo je glositis (zapaljenje jezika), oko 4 odsto imalo je takozvani “goli jezik” (odnosno gubitak papila, što smanjuje čulo ukusa).

Ukupno 40 odsto ispitanika je prijavilo promene na rukama i nogama, a najčešće se radilo o ljuštenju kože. Kod 15 odsto njih pojavile su se crvenkasto-braonkaste fleke koje su ih nagnale da se češu. Sedam odsto pacijenata reklo je da su na početku bolesti osećali žestoko peckanje. Isto toliko prijavilo je koprivnajču, a 2,9 odsto osip.


Is ‘covid tongue' the latest sign of infection? One in four coronavirus patients develop bumps and swelling in their mouth, while 40% get red, burning feet or hands, study finds https://t.co/C5kjqqhHK4
— grpp. (@grpp51379844) January 27, 2021

kurir.rs

Kurir

Autor: Kurir

0 0 glasova
Vaš komentar?
Obaveštenja
Obavesti me:
guest
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Share via
Facebook
0
Volela bih vaše mišljenje, ostavite komentar..x