ZORAN SIMJANOVIĆ JE AUTOR MUZIKE ZA MNOGE DOMAĆE FILMOVE I SERIJE Najteže mu je bilo da napiše jedan hit, koji svi danas pevamo

Kompozitor Zoran Simjanović, autor muzike za mnoge domaće filmove i serije, preminuo je danas u 75. godini od posledica komplikacija koje su nastupile zbog koronavirusa. Samo da nabrojimo sve filmove za koje je pisao muziku, trebalo bi nam četiri strane. A komponovao je za više od 60 igranih filmova, pedesetak TV filmova i serija, crtanih i kratkih filmova i više od pet stotina reklamnih spotova. Autor je i muzike za špicu čuvenog Dnevnika Radio-televizije Srbije.

foto: Dragan Kadić

Mnogi povezuju Dragana Nikolića sa filmom “Nacionalna klasa” i čuvenim “fićom”. Znaju da je naslovnu numeru “Flojd” pevao Dado Topić. Manje se zna da je za ovu trajnu i prepoznatljivu filmsku temu zaslužan upravo Zoran Simjanović Simke. Rad na ovom ostvarnju za njega je bio najveći izazov.

– Najteže mi je bilo da pravim muziku za “Nacionalnu klasu”. Kad pišeš muziku za neki savremeni film, ona mora da preživi neko vreme. Toga sam se najviše plašio. Kad sam shvatio da klinci slušaju songove i posle pet i deset godina, znao sam da smo uspeli. Osnovno merilo u umetnosti je samo vreme. Mogu da te stavljaju u novine i na top-liste, ali ako te nema posle deset godina, znaj da ništa nije valjalo – rekao je Zoran za Kurir.

Kao kompozitor, pored brojnih nagrada i priznanja, dobitnik je i dve Zlatne arene na Festivalu u Puli za muziku u filmovima “Miris poljskog cveća” i “Balkan ekspres”. Osvajao je i nagrade za muziku u filmovima “Otac na službenom putu”, “Tito i ja”, “Tango argentino”. Poslednje što je radio bila je serija “Tajne vinove loze”.

Kurir.rs

Kurir

0 0 glasova
Vaš komentar?
Obaveštenja
Obavesti me:
guest
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Share via
Facebook
0
Volela bih vaše mišljenje, ostavite komentar..x