Pridružite se našoj Facebook grupi Lajk.rs kako bi videli realnu sliku svega što se dešava oko nas! 🙃

Mraz uništio useve, vinari očajni

Foto: EPA/CAROLINE BLUMBERG

Francuska vlada već priprema hitan paket pomoći posle neočekivano niskih temperatura koje su izazvale jednu od najvećih šteta poslednjih decenija.

Od Bordoa do Burgundije, preko doline reke Rone do Šampanja, vinari su na terenu i procenjuju štetu.

“Lomi se kao staklo jer nema vode unutra”, rekao je Frans presu jedan od vinara, Dominik Ginjar. “Potpuno je suvo, nema života u njemu”, dodao je on nakon što je pregledao rano grožđe u svom vinogradu.

Pridružite se našoj Facebook grupi Lajk.rs kako bi videli realnu sliku svega što se dešava oko nas! 🙃

U pitanju je nacionalni fenomen, rekao je generalni sekretar unije vinogradara regiona Ero, Žerom Despej. “Ako pogledata kroz istoriju, ovakve epizode smo imali 1991. pa 1997. i 2003. ali je ova gora od svega što smo doživeli”, rekao je on.

Pročitajte još...  Julija i Tibor se posvađali, on iz špajza uzeo metalnu šipku pa je udarao u potiljak

Predsedavajući lokalnog udruženja proizvođača vina iz doline Rone, Filip Pelaton kaže da će imati najmanju žetvu u poslednjih 40 godina, sa gubicima od 80-90 procenata.

Vinari su očajni, rekao je on.

U Burgundiji gde se proizvode neka od najboljih belih vina na svetu, lokalni proizvođači procenjuju da su ostali bez polovine ovogodišnjeg roda, a gubici se mere i u Šampanju.

U pokušaju da “zagreju” vinograde, farmeri su pored svojih lozica popalili hiljade vatri i plamen je bio toliko intenzivan da je grad Lion bio pod oblakom smoga.

Uz vinogradare, mrazom su teško pogođeni i uzgajivači kivija, breskvi, jabuka i drugog voća zbog čega je vlada proglasila “poljoprivrednu katastrofu” i najavila finansijsku podršku farmerima.

Pročitajte još...  Otkrio da li će se POMIRITI!

Iako je zbog pandemije koronavirusa, potražnja za vinima je opala globalno jer u mnogim zemljama restorani i barovi ne rade, posledice nedavnog mraza ipak će se osetiti jer su vinogradi u Francuskoj desetkovani.

Kurir.rs

Kurir

Obaveštenja ✅
Obavesti me:
guest
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledajte sve komentare
0
Volela bih vaše mišljenje, ostavite komentar..x
()
x