Haos se nastavlja u Severnoj Irskoj

Foto: Youtube/The Independent

Među 9 uhapšenih je i dečak (13).

Više desetina policajaca ranjeno je u nasilju koje je uključivalo paljenje automobila i bacanje molotovljevih koktela na policiju.

Do nasilja dolazi usred rastuće frustracije među mnogima u probritanskoj unionističkoj zajednici zbog novih trgovinskih barijera između Severne Irske i ostatka Ujedinjenog Kraljevstva koje su rezultat britanskog izlaska iz Evropske unije.

Probritanska Demokratska unionistička partija (DUP) ukazala je na prošlogodišnju odluku policije da ne progoni irske nacionaliste Šin Feina zbog velike sahrane kojom su prekršene antipandemijske mere.

Zidovi i ograde su izgrađeni između dve zajednice kako bi se sprečili sukobi tokom tri decenije nasilja u Severnoj Irskoj koje se uglavnom okončalo mirovnim sporazumom iz 1998. godine.


Belfast tonight. Why are the media are silent? ? ?‍☠️pic.twitter.com/XZKofrvLv7
— The Churchill Project (@WinstonCProject) April 7, 2021

I lideri najvećih političkih partija Severne Irske Šin Fejn i DUP osudili su nasilje, naročito otmicu autobusa i napad na fotoreportera lista Belfast Telegraf.

Pročitajte još...  Bili su u braku decenijama, a njegov brat Toma joj je čak i posvetio pesmu


BORIS DŽONSON ZABRINUT

Britanski premijer Boris Džonson izjavio je večeras da je duboko zabrinut zbog scena nasilja u Severnoj Irskoj, gde je grupa mladih u probritanskom području Belfasta otela i zapalila autobus i napala policiju kamenjem.


I am deeply concerned by the scenes of violence in Northern Ireland, especially attacks on PSNI who are protecting the public and businesses, attacks on a bus driver and the assault of a journalist. The way to resolve differences is through dialogue, not violence or criminality.
— Boris Johnson (@BorisJohnson) April 7, 2021


Džonson je na Tviteru naveo da je posebno zabrinut zbog napada na Policijsku službu Severne Irske, jednog vozača autobusa i jednog novinara, prenosi Rojters.

“Način da se prevaziđu razlike je dijalog, a ne nasilje ili kriminal”, poručio je Džonson.

Kurir.rs/Tanjug

Kurir

Obaveštenja ✅
Obavesti me:
guest
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Share via
0
Volela bih vaše mišljenje, ostavite komentar..x