MUČILI GA, POLJUBILI, PA UBILI! Razlozi lividacije ambasadora Rolovića u Švedskoj nisu ni posle pola veka utvrđeni do kraja VIDEOFoto: Privatna Arhiva, screenshot

Godišnjica atentata koji je tada odjeknuo svetom, obeležena je na mestu gde je Rolović sahranjen.  Na nosilima je iz zgrade u kojoj je službovao teško ranjen iznet ambasador Rolović. S lisicama na rukama izvedeni njegovi atentatori Barešić i Brajković.

Pre povika i čuvenog poljupca u obraz, dugo su mučili i na kraju smrtno ranili ambasadora. Navodno, prvobitna namera im je bila da otmu Rolovića i u zamenu za puštanje traže oslobađanje ustaških zatvorenika u Jugoslaviji, među kojima i izvršioca bombaškog napada u bioskopu „20. oktobar“.

„Njihov upad u ambasadu prošao je prilično loše i traljavo, da su na kraju morali da ubiju ambasadora Rolovića, jer su bili opkoljeni policijom, ali su onda svojom pojavom ispred ambasade uzvikujući parole i kličući nezavisnoj Hrvatskoj, Paveliću, promovisali sebe ne u teroriste nego u borce za hrvatsku slobodu“, kaže istoričar Bojan Dimitrijević. Pola veka od tada, na mestu gde je Vladimir Rolović sahranjen u Beogradu venci.

„Sećamo se te žrtve, ali i podvlačimo još jednom antifašističku i slobodarsku tradiciju našeg naroda koji je opstao i ostao boreći se za prave vrednosti, na pravoj strani istorije“, poručuje Nikola Selaković, ministar spoljnih poslova.

Depeše koje je Rolović slao i dalje nisu dostupne javnosti

Članovi porodice su pre pet godina za RTS govorili o tome da veruju da su mogući razlog za atentat depeše koje Rolović slao iz Stokholma. Iako je prošlo pola veka, i dalje nisu dostupne javnosti.

foto: printscreen ZT“Slao je depeše svim našim institucijama, prvenstveno svojoj matičnoj kući – Ministarstvu spoljnih poslova o hrvatskoj ekstremnoj migraciji koja je pomerajući se iz drugih zemalja Evrope našla utočište u Švedskoj“, rekao je Predrag Rolović, sin Vladimira Rolovića 2016. godine.

Pročitajte još...  Jelena Đoković ovo nije mogla da podnese: Povraćala 3 noći i izgubila 4 kilograma, a onda donela čvrstu odluku

Tog aprila, dvojica terorista rodom iz Hrvatske ubili su diplomatu iz okoline Bara u Crnoj Gori. Rolović nije bio samo šarmantan diplomata. On je bivši šef Udbe i jugoslovenskog zloglasnog logora Golog otoka. Rolovićeva specijalnost bila je lov na ustaše i četnike. Po činu je bio rezervni general-major. Među emigrante tada se uvukao nemir jer su s epitali da li je Rolović poslat u Švedsku da ih sredi.


 Bili su nervozni

Miro Barešić i Anđelko Brajković bili su nervozni kad su ulazili u jugoslovensku ambasadu 7. aprila 1971. u 9 sati i 45 minuta.

– Uopšte ne misle. Boje se da će izgubiti glave, stoji u istrazi.

Ambasador Rolović pruža im otpor, vadi pištolj, ali mu je zakočen. Barešić ga onesvešćuje i vuče u njegovu kancelariju. Pucaju u ambasadora, nakon što se onesvestio, s tri metka u glavu. Predaju se švedskoj policiji u 10.35.

Pročitajte još...  Skandal na španskom dvoru: Biznismen izneo "nove dokaze" navodne ljubavne afere sa bivšom svastikom, kraljicom Leticijom

„U tom vremenu nije bilo posebnog efekta zato što je i savezna državna bezbednost i hrvatska državna bezbednost baš u tom periodu imala jednu detaljnu akciju likvidacije terorista, na neki način borila se naša tadašnja država sa hrvatskom ekstremnom emigracijom i taj događaj se uklapa u pokušaje države da se negde od 1966. do sredine osamdesetih godina izbori sa hrvatskom emigracijom koja je zajedno sa albanskom jedina bila spremna da oružane akcije izvodi“, naglašava Dimitrijević.

Službenicu ambasade niko nije pozvao na razgovor

Zarad bratstva jedinstva, veruje porodica, mnogo se i prećutkivalo. Kažu da ih niko nije pozvao na razgovor, niti se dodatno bavio rasvetljavanjem slučaja.

foto: Printscreen YT“Ali da niko u Ministarstvu inostranih poslova nije pozvao na razgovor službenicu ambasade koja je jedina od kolektiva u ambasadi lupala i govorila druže ambasadore javite se, šta se događa, jeste živi“, navela je Branislava Rolović, supruga Vladimira Rolovića 2016. godine.

Pročitajte još...  Najbogatija Srpkinja se odrekla prezimena koje je proslavilo: Nije uzela ni devojačko, evo kako se sad preziva Slavica Eklston

Jedan od ubica Miro Barešić osuđen je u Švedskoj na doživotnu robiju, ali brzo i pušten u zamenu za taoce aviona koji su oteli hrvatski emigranti. Kratko je robijao u Španiji, završio u Paragvaju, a početkom devedesetih poginuo u Hrvatskoj pod nerazjašnjenim okolnostima. Pre pet godina podignut mu je spomenik kod Pakoštana, u prisustvu i nekih hrvatskih zvaničnika. Uz negodovanje i oštre kritike Beograda.

 Kurir.rs/mediji

Kurir

guest
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Molimo sve online portale, ako kopirate članak sa našeg portala NAVEDITE NAS KAO IZVOR. ✅