Simbolična akcija povodom VELIKOG JUBILEJA nekadašnje prestonice Srbije

Povodom 650 godina od osnivanja Grada Kruševca na Slobodištu je otpočela simbolična akcija ozelenjavanja i pošumljavanja javnih površina – sadnja 650 sadnica na teritoriji grada.

– Obeležavanje značajnog jubileja odvijaće se tokom cele godine i ova akcija je samo jedna u nizu. Prva lokacija odabrana za pošumljavanje je Slobodište, a zatim se planiraju javne površine: vrtići, škole, parkovi… Odziv donatora je više nego dobar, a osim privatnika, učešće je uzelo i JP “Srbijašume” – kaže gradonačelnica Jasmina Palurović.

Gradonačelnica stare srpske prestonice pozvala je građane da predlažu lokacije za sadnju, a prema procenama do kraja godine biće zasađeno ukupno oko 1.000 sadnica različitih vrsta drveća.Takođe, Grad Kruševac je aplicirao za sredstva kod Ministarstva zaštite životne sredine, koje je odobrilo oko 800.000 dinara za pošumljavanje, a iz sopstvenih sredstava biće izdvojeno još oko 200.000.

Pomoćnik gradonačelnice za ekologiju Ivan Parezanović precizirao je da su u pitanju lišćarske autohtone sorte lipa, breza i javor, a od četinarskih zastupljene su tuje i borići.

Direktor JKP “Kruševac” Snežana Radojković istakla je da sadnju, odnosno pošumljavanje obavljaju stručna lica ovog preduzeća, vodeći računa i o podzemnim infrastrukturnim instalacijama.

– Koliko je bitno zasaditi, toliko je važno i očuvati mladice, tako da se apeluje na građane da štite nove zasade, kako bi efekat bio maksimalan. Nije važna samo estetska komponenta već i ekološka: smanjenje zagađenja vazduha, poboljšanje mikro klime i smanjenje buke – naglasila je direktorka.

(Kurir.rs/Ž.M.)

Kurir

0 0 glasova
Vaš komentar?
Obaveštenja
Obavesti me:
guest
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Share via
Facebook
0
Volela bih vaše mišljenje, ostavite komentar..x