Pridružite se našoj Facebook grupi Lajk.rs kako bi videli realnu sliku svega što se dešava oko nas! 🙃

Već u maju bismo mogli da postignemo kolektivni imunitet dovoljan da se zaustavi epidemija

Virusolog dr Ana Gligić veruje da bi kolektivni imunitet od 60 odsto mogli da steknemo već u maju ili u junu, jer je, kako kaže, pored vakcinisanih, veliki broj građana preležao koronavirus i stekao zaštitu.

– Pored vakcinisanih imamo i jako veliki procenat onih koji su se prokužili prirdonim putem. Danima smo na dnevnom nivou imali po 7.000 zaraženih, a žvi virus je, takođe, jedna vrsta vakcinacije. Prirodna infekcija čak daje bolji imunitet od vakcine. Sa druge strane, vakcina imamo. Ako se vakcinacija još pojača, već u maju bi mogli postići imunitet od 60 odsto. Naravno, bilo bi dobro da bude i veći, ali i ovo je dovoljno da se zaustavi epidemija i da se polako vratimo u normalu – kaže dr Gligić.

Pročitajte još...  SJAJAN GEST FSS! 30 dečaka iz Kosovske Mitrovice pozvano na kamp u Srbiju: Traži se novi Krasić, Lazetić, Biševac...

Inače, u Srbiji se u proseku dnevno daje 53.571 doza vakcina protiv koronavirusa i, ukoliko naša zemlja nastavi ovim tempom, za samo pet meseci biće vakcinisano 75 odsto građana što će značiti i pobedu nad ovom pošasti koja nas je zadesila, pokazuje istraživanje koje je sprovela američka agencija Blumberg.

Koliko se dobro Srbija snašla u globalnoj trci za vakcine, pokazuju podaci Blumberga prema kojima će Norveškoj, gde je stopa vakcinacije 14.598 doza dnevno, biti potrebno čak 16 meseci da vakciniše 75 odsto građana, Nemačkoj i Španiji, ukoliko ne ubrzaju tempo, biće potrebno godinu dana, Italiji 11 meseci… Evropskoj uniji će, generalno gledajući, biti potrebno godinu dana da vakiciše taj procenat stanovnika, a, primera radi, Severnoj Makedoniji više od 10 godina.

Pročitajte još...  Otkriven nadgrobni spomenik anesteziologu koji je preminuo od posledica kovida

Pridružite se našoj Facebook grupi Lajk.rs kako bi videli realnu sliku svega što se dešava oko nas! 🙃

(Kurir.rs/R.K.)

Kurir

Obaveštenja ✅
Obavesti me:
guest
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledajte sve komentare
0
Volela bih vaše mišljenje, ostavite komentar..x
()
x