Pridružite se našoj Facebook grupi Lajk.rs kako bi videli realnu sliku svega što se dešava oko nas! 🙃

UPS, IZVIN’TE! Vlada podelila falične antibebi pilule, sada imaju 150 neželjenih trudnoća za koje krive ŽENE!

Foto: EPA/ ALBERTO VALDES

Dve žene potiču iz različitih klasa, imaju različite živote i ambicije ali dele jednu sličnost: obe su greškom zatrudnele nakon što su koristile Anulet CD, oralnu kontracepciju koju proizvodi nemačka kompanija Selesia.

Bez mogućnosti da legalno prekinu trudnoću i bez ikakvog izvinjenja ili pomoći vlade i farmaceutske kompanije, žene su sada preko grupe za zaštitu ljudskih prava Korporasion miles, podnele tužbu.

Rohas je u martu 2020. njen lekar prepisao upotrebu antibebi pilula pošto je zbog spirale dobila cistu na jajnicima. Rohas nije mnogo razmišljala o tome, i ranije je koristila oralnu kontracepciju. Plus, pošto je sa 17 napustila školovanje jer je zatrudnela, ova 29-godišnja majka dva deteta je sada imala velike planove za budućnost.

Pročitajte još...  Nismo mogli da reagujemo zbog zakonskih ograničenja

Pridružite se našoj Facebook grupi Lajk.rs kako bi videli realnu sliku svega što se dešava oko nas! 🙃


Chile’s public health system delivered, and then quietly recalled, 276,890 potentially flawed packets of birth control pills. At least 140 women believe they got pregnant because of the error. https://t.co/nTUbc6kCwE
— New York Times World (@nytimesworld) March 2, 2021

Radila je u fabrici za pakovanje grožđa i imala velike planove. Sinovi su joj porasli i provodili više vremena sa ocem, a ona je od države dobila parče zemlje gde je planirala da izgradi kuću i preseli se. Bila je i zaljubljena i nije planirala treće dete. Tek posle druge od tri prepisane kutije Anuleta je saznala da su čileanske vlasti uvezle manjkavu isporuku tableta. Tada je već bilo kasno.

Pročitajte još...  Svi pričaju o tajnim snimcima Klintona i Trampa na milijarderovim žurkama

Gonzales, majka četvoro dece, bila je osam meseci na piluli pre nego što je zatrudnela. “Religiozno” je svakog jutra uzimala pilule jer, kako je rekla CNN-u. “žene postavljaju alarm za tu vrstu tableta”.

“Nisam želela ovu bebu a nisam imala nikakve opcije”, rekla je ona aludirajući na stroge zakone u Čileu koji zabranjuju prekid trudnoće osim u slučaju silovanja, ugroženog zdravlja bebe i majke.

Prva isporuka od gotovo 140.000 pilula povučena je krajem avgusta 2020. nakon što je otkriveno da je reč o placebo tabletama a ne pravoj kontracepciji. Farmaceutska kompanija je obaveštena i povukla je defektnu isporulu ali javnost o tome nije obaveštena.


Comunicado sobre alerta de retiro de mercado de producto farmacéutico. Más información en: https://t.co/6TkhJerZqt pic.twitter.com/nce5pQOmME
— Instituto de Salud Pública de Chile (@ispch) August 29, 2020

Pročitajte još...  Voditeljka progovorila o ćerki i MUŽU i otkrila rečenicu koju joj uvek GOVORI

Potom su otkriveni problemi i sa drugom isporukom u septembru – neke tablete su nedostajale, neke su bile smrvljene. Međutim, te kutije su već distribuirane. Silesia je obećala strožiju kontrolu ali je bilo premalo i prekasno. Više od 276.000 paketa Anuleta iz dva defektne pošiljke je distribuirano centrima za planiranje porodica širom Čilea.

Ubrzo potom, kompanija se ogradila od faličnih paketa, optuživši lekare i žene koje su ih koristile da su mogli lako da otkriju problem sa tabletama koje su zdrobljene ili kutijama u kojima ih nema dovoljno. To što niko nije mogao da “provali” da li je u pitanju placebo ili pravi lek, nije bilo važno.

Pročitajte još...  Održaću mu LEKCIJU, ne treba mu VEZA! Bivša zadrugarka otkrila šta oseća prema FILIPU

Tek kada se pročulo da postoji problem sa oralnom kontracepcijom, zabrinute žene su počele da se javljaju lekarima. Ispostavilo se da su desetine njih ostale trudne. Neplanirano i, najčešće, neželjeno.

foto: ProfimediaProizvođači Anuleta su novčano kažnjeni sa oko 92.000 dolara a aktivisti sada traže od države finansijsku nadoknatu, kao i da im omogući besplatne i bezbedne abortuse, za one koje se odluče na njih. Vlada se ogradila, optuživši žene da su same odgovorne za trudnoću jer pilula ne pruža 100-procentnu zaštitu.

“Da je uvezena pošiljka pokvarenog mesa, cela zemlja bi znala. Ali kada je reč o ženama i njihovom zdravlju, vlasti baš briga”, rekla je Pola Avila Gulen, dirfektorka Ženskog centra za jednakost, neprofitne agencije koja se bori za reproduktivna prava žena u Latinskoj Americi. “Svedoci smo sistematske diskriminacije žena”.

Pročitajte još...  POKORIO EVROPU, PA ZAPEVAO: Vasa Micić, pehar Evrolige, MVP nagrade i hit Silvane Armenulić VIDEO

U međuvremenu, u pustinji, Rohas koja je sada u 38 nedelji trudnoće se pomirila sa svojom sudbinom. Ponovo će dići ruke od svojih snova i posvetiti se dečaku. Planiraju da mu daju ime Fernando.

Kurir.rs/K.P.

Kurir

Obaveštenja ✅
Obavesti me:
guest
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledajte sve komentare
0
Volela bih vaše mišljenje, ostavite komentar..x
()
x