Na dubini od 6.456 metara došli do davno potopljenog broda

Nikada ranije ekspedicije nisu išle toliko duboko kako bi dospele do nekog potopljenog broda, piše Frans pres.

Tim istraživača tehnološke kompanije Kaladan Okeanik iz Teksasa je u dva osmočasovna zarona uspeo da specijalnom opremom stigne do olupine 115 metara dugog razarača USS Džonston blizu ostrva Samar u Pacifiku. Obišli su brod, snimili ga i fotografisali.

Brod je potopljen 25. oktobra 1944. tokom bitke za Lejtski zaliv dok su se američke snage borile da oslobode Filipine, tadašnju američku koloniju, od japanske okupacije. Prema podacima američke mornarice, od 327 članova posade preživelo je njih 141.

Lokaciju olupine otkrila je druga ekspedicija 2019. godine, ali je brod bio daleko van dopeta njihove podmornice na daljinsko upravljanje, na dubini od 6.456 metara.

“Upravo smo završili najdublji zaron u istoriji kako bi našli glavnu olupinu razarača USS Džonston”, objacio je osnivač kompanije Viktor Veskovo koji je upravljao podmornicom.


Just completed the deepest wreck dive in history, to find the main wreckage of the destroyer USS Johnston. We located the front 2/3 of the ship, upright and intact, at a depth of 6456 meters. Three of us across two dives surveyed the vessel and gave respects to her brave crew. pic.twitter.com/N1AuzHIi0b
— Victor Vescovo (@VictorVescovo) April 1, 2021

Pročitajte još...  Pucao u ženu jer je mislio da ga je zarazila koronom!

“Locirali smo dve trećine broda, gotovo netaknute. Nas troje je tokom dva zarona proučilo brod i odalo poštu njegovoj hrabroj posadi”, dodao je on.

Tako se na oplati broda još uvek vidi broj 557, a na mestu su ostali i topovi, cevi za ispaljivanje torpeda i brojna postolja za oružje.

Vođa tima, istoričar Parks Stivenson ispričao je da je brod bio izložen paljbi tada najmoćnijeg japanskog broda, ujedno i najvećeg ratnog broda ikad izgrađenog, carskog vojnog broda Jamato, ali da se neko vreme uspešno branio.

Veskovo kaže kako će svi prikupljeni podaci biti poslati američkoj mornarici.

Kurir.rs

Kurir

Obaveštenja ✅
Obavesti me:
guest
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledajte sve komentare
0
Volela bih vaše mišljenje, ostavite komentar..x