Turski brodovi pratili i GURALI čamce sa migrantima




Grčka je izvestila o nizu incidenata sa turskom obalskom stražom u uskom prolazu između istočnog grčkog ostrva Lezbos i turske obale, u uslovima generalno zategnutih odnosa između dva suseda i NATO saveznika.

Grčka obalska straža je saopštila da su se tri incidenta dogodila jutros severoistočno od Lezbosa, ostrva na glavnoj ruti krijumčarenja migranata iz Turske u Grčku, prenosi agencija AP.

Navodi se da su dva turska broda pratila ili gurala čamce koji su prevozili migrante prema grčkim teritorijalnim vodama.

„Grčka obalska straža jutros je izvestila o višestrukim incidentima turske obalske straže i mornarice koji prate migrantske čamce do granice Evrope, u pokušaju da izazovu eskalaciju sa Grckom“, rekao je grčki ministar za migracije Notis Mitarači.

U drugom incidentu na istom području, grčka obalska straža je saopštila da je turski brod obalske straže pratio čamac sa migrantima prema grčkim teritorijalnim vodama i da nije odgovorio na „ponovljene pozive za komunikacijom“.

Turska i Grčka se već dugo međusobno optužuju u vezi s pitanjima migracija.

Turska obalska straža, kao i brojne organizacije za izbeglička prava i grupe za pomoć, optužile su grčku obalsku stražu za ilegalnu deportaciju migranata. S druge strane, Grčka tvrdi da Turska aktivno podstiče i prati migrante koji žele ilegalno da uđu u Grčku.

Kurir.rs/Agencije

Kurir

guest
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledajte sve komentare