Pridružite se našoj Facebook grupi Lajk.rs kako bi videli realnu sliku svega što se dešava oko nas! 🙃

Postoji zabrinutost da ova varijanta korone stoji iza porasta broja inficiranih u Indiji!

Postoji zabrinutost da “dvostruki mutant”, nova varijanta koronavirusa, koja je otkrivena u Indiji, stoji iza porasta broja inficiranih u toj zemlji, ali treba sačekati rezultate testova koji se rade, kaže za Kurir dr Jelena Begović, direktorka Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo.

– Većina mutacija ne utiče na ponašanje virusa, odnosno, da kažemo da je neutralna. Međutim, ponekad se desi mutacija koja promeni ponašanje virusa, pa su do sada u slučaju koronavirusa neke mutacije, pre svega u S proteinu, dovele do toga da se virus lakše i brže širi i da daje težu kliničku sliku. Takav je slučaj bio sa, primera radi, britanskim sojem – kaže dr Begović.

Pročitajte još...  Nije mi dala da sredim odnos sa ŽENOM!

Postoji mogućnost, kako kaže, da se neka varijanta provuče ispod radara organizma, tako da vakcina više ne deluje u potpunosti. Ali, sa druge strane, mutacija ponekad može ići i u smeru da virus bude “blaži ” i ukoliko mu, kako navodi dr Begović, ta kombinacija bude dala neku prednost u odnosu na postojeće varijante – ona će se proširiti.

– Trenutno su u Indiji našli zajedno dve mutacije u S proteinu – E484Q, koja je vrlo slična već zabeleženim mutacijama u brazilskoj i južnoafričkoj varijanti (E484K), a druga je nastala u kalifornijskoj varijanti (L452R). Postoji zabrinutost da ova varijanta možda stoji iza porasta broja inficiranih, ali trenutno se rade provere i treba sačekati rezultate testova kako bi se neki zaključak mogao izvesti – zaključuje naša sagovornica.

Pročitajte još...  Od pogleda na Jeleninu ZADNJICU zavrteće vam se u GLAVI! (FOTO)

Pridružite se našoj Facebook grupi Lajk.rs kako bi videli realnu sliku svega što se dešava oko nas! 🙃

(Kurir.rs/R.K.)

Kurir

Autor: Kurir

Obaveštenja ✅
Obavesti me:
guest
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledajte sve komentare
0
Volela bih vaše mišljenje, ostavite komentar..x
()
x