PROF. KOČOVIĆ UPOZORAVA NA CRNU ZONU 4.600 je danas ključna brojka! Evo zašto praznici neće imati poseban uticaj na broj zaraženih

Broj novozaraženih u Srbiji je već neko vreme iznad 4.000 pa čak i iznad pet hiljada na dnevnom nivou.

Srbija je sada prema podacima Evropskog centara za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) u tamno sivoj zoni sa 500 do 1.000 novozaraženih na 100.000 stanovnika u periodu od 14 dana. 

Jedina lošija zona od ove jeste crna zona, gde je broj novozaraženih veći od 1.000 u periodu od dve nedelje, a na 100.000 stanovnika. 

Koliko smo blizu crnoj zoni?

– Sporo raste broj zaraženih i sporo će da pada. Ako danas budemo ispod 4.600 zaraženih onda postoji indicija da ćemo da budemo na ivici crne zone, možda nećemo da uđemo i imamo šanse da se izvučemo. Ako u narednih par dana bude više od 4.600 u proseku onda ćemo biti u crnoj zoni, tačnije malo iznad 1.000 novozaraženih na 100.000 stanovnika u periodu od 14 dana – objašnjava za Kurir prof. Petar Kočović.

Profesor informacionih tehnologija Petar Kočović koji sa svojim timom uz pomoć matematičkih modela i formula prati kretanje pandemije korone u celom svetu, ističe da i ako uđemo u crnu zonu to ća maksimalno trajati 12 dana.

On dodaje i da “kada je sporiji rast, onda je i pad spor, a mi smo na samoj granici zona.” 

Pročitajte još...  MITRALJEZOM MOGLI DA PROBIJU BLINDIRANO VOZILO! Visokoštićena ličnost na NIŠANU grupe Veljka Belivuka?!

– Mi smo već dva dana u padu, ali da sačekamo još danas i sutra, jer je vikend. Ako se trend nastavi onda smo u trendu pada – rekao je profesor. 

Praznici i novi rast?

Naši državljani koji žive u inostranstvu se tradicionalno za vreme praznika vraćaju svojim domovima, a ono što sve zabrinjava jeste da li će to ostaviti posledice i na broj novozaraženih.

– Evidentno je toliko kršenje mera da praznici neće imati poseban uticaj na broj zaraženih. Mere se ne poštuju svakako, pa je pitanje koliko će zaraze da donesu praznici. Mi smo jako zaraženi, te će i uticaj praznika zbog toga biti manji – ističe za Kurir profesor Kočović.

Dodaje i da epidemija bukti u celoj Evropi, a da je pad primetan u Rusiji, Češkoj, Portugaliji, Albaniji, Severnoj Irskoj kao i Slovačkoj, dok u svim ostalim zemljama broj novozaraženih raste na dnevnom nivou. 

Podsetimo, u Srbiji je juče na korona virus testirano 14.395 građana od kojih je 4.497 novozaraženih.

Preminulo je 37 pacijenata, a na respiratorima u bolnicama širom Srbije trenutno se nalaze 254 obolela.

(Kurir.rs)

Kurir

Autor: Kurir

Obaveštenja ✅
Obavesti me:
guest
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledajte sve komentare
0
Volela bih vaše mišljenje, ostavite komentar..x