NAJNOVIJE
margin-top: 36px;

Ukradeni nakit vredan je 300.000 evra i nije pronađen!

Kako su za Kurir rekli iz Muzeja primenjene umetnosti, krajem jula i početkom avgusta 2019. ukraden je 41 predmet.

– Uglavnom je to zlatni nakit iz 19. i prve polovine 20. veka, koji ima znatnu materijalnu vrednost. Među ukradenim predmetima nalazi se nekoliko njih koji pored materijalne imaju i veliku kulturno-istorijsku vrednost, kao što su, na primer, prsten s grbom, nalaz iz okoline Janjeva s kraja 14. i početka 15. veka, i narukvica sa cvetom od lapis lazulija, čija se istorija vezuje za dinastiju Obrenović i koja je izrađena u Minhenu 1887. godine. Ukupna vrednost ukradenih predmeta procenjena je na oko 300.000 evra – naveli su za naš list, nakon što smo kontaktirali s direktorkom Muzeja Ljiljanom Miletić Abramović.

foto: Nikola Anđić, Dragana UdovičićOni su potvrdili da je za krađu osumnjičen noćni čuvar.

– Krađa muzejskih predmeta odmah je uočena i prijavljena policiji (SBPOK). Za krađu je osumnjičen noćni čuvar angažovan preko agencije za obezbeđenje “Dobergard” iz Beograda. Policija je protiv osumnjičenog podnela krivičnu prijavu i slučaj se trenutno nalazi pred nadležnim tužilaštvom. Prema informacijama kojima raspolažemo, ukradeni predmeti još uvek nisu pronađeni – rekli su nam u pisanom odgovoru.

Pročitajte još...  SANU rekao svoje o novom zakonu i izmenama u srpskom jeziku

Na pitanje zašto, imajući to u vidu, nije raskinut ugovor s pomenutom firmom za obezbeđenje, iz Muzeja kažu da je razlog taj što su bile u toku istražne radnje SBPOK.

Na pitanje zašto Ministarstvo kulture nije bilo obavešteno o pljački, kako tvrdi ministarka Gojković, navode da iz primarnog interesa da predmeti budu pronađeni, a u cilju sprovođenja policijske istrage i prikupljanja dokaza, Muzej nije davao nikakva obaveštenja o ovom događaju.


Reagovali

Dobergard demantuje povezanost s navijačima

Dušan Đukić, generalni direktor kompanije “Dobergard”, koja obezbeđuje Muzej, negirao je da ta firma ima ikakve veze s bilo kojom navijačkom grupom.

– “Dobergard” je usluge obezbeđenja pružalo ovoj ustanovi još od 2014, uz više ugovora o javnoj nabavci, pa i 2019, kad se navodi da se desila velika krađa u ovom muzeju. Apsolutno su netačni i izneti navodi da iza naše kompanije i vlasnika stoji “jedna od navijačkih grupa povezana sa organizovanim kriminalom”, koja je navodno “još u 2019. izvela spektakularnu pljačku u Muzeju primenjene umetnosti i da je o tome policija očigledno zataškavala slučaj” – naveo je Đukić, te pozvao ministarku da odmah podnese nadležnim organima, a ne medijima, sve dokaze koje je pronašla i na kojima temelji ovakvu svoju izjavu.

Pročitajte još...  IZVODILI RADOVE, PA PRONAŠLI LONAC SA BLAGOM! Vlasnik upao u trans, ali je onda prste umešala država VIDEO

Foto/Source:Printscreen/ I. Žigić 

Kurir

Autor: Kurir

Obaveštenja ✅
Obavesti me:
guest
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledajte sve komentare
0
Volela bih vaše mišljenje, ostavite komentar..x
()
x