Danas 4.769 novozaraženih, preminula 32 pacijenta

U Srbiji je u prethodnih 24 sata na korona virus testirano 14.474  građana od kojih je 4.769 novozaraženih.

Preminula su 32 pacijenta, a na respiratorima u bolnicama širom Srbije trenutno se nalaze 236 obolela.

Podsetimo, dan ranije na korona virus je testirano 12.442 građana od kojih je 4.232 bilo novozaraženo.

Preminulo je 34 pacijenta, a na respiratorima je bilo njih 235.

Ustanove socijalne zaštite

U ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih u Srbiji potvrđeno je prisustvo kovid-19 kod 173 korisnika i 297 zaposlenih, saopštilo je danas Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Ukupan broj izlečenih korisnika ustanova socijalne zaštite iznosi 5.410, a broj izlečenih osoba koje su zaposlene u ustanovama socijalne zaštite iznosi 2.445.

Inače, Krizni štab predložio je danas nove mere za suzbijanje epidemije, koje će važiti od ponedeljka, 22. marta od 6 časova ujutru.

Od danas, zbog opasnosti širenja zarazne bolesti Covid-19, ostaju zatvoreni ugostiteljski objekti – kafići, restorani, noćni klubovi i barovi kao i tržni centri. Svi objekti prodaje hrane i ustanove kulture (bioskopi, pozorišta, galerije i biblioteke) mogu da rade do 21 čas, svi ostali objekti do 20 časova, po sledećim uslovima:

Pročitajte još...  Budućnost i u revanšu bolja od Mornara! Podogoričani čekaju boljeg iz meča Zvezda-Igokea

Svi objekti koji budu otvoreni moraju obezbediti poštovanje mere od minimum devet kvadratnih metara po osobi ili posetiocu. Izuzetak su fitnes klubovi, spa centri, teretane i slično gde mora biti obezbeđeno šesnaest kvadratnih metara po osobi. Ovo znači da ukoliko prodavnica ili na primer frizerski salon ima 90 kvadratnih metara, unutar tog objekta može boraviti istovremeno najviše 10 osoba. Isto pravilo se primenjuje na teretane – unutar fitnes centar od 160 kvadratnih metara ne sme boraviti više od 10 osoba. U broj prisutnih osoba u objektu ulaze i zaposleni (frizer, prodavac, fitnes instruktor).

Epidemiolog dr Predrag Kon rekao je danas da je medicinski deo Kriznog štaba imao jasan stav da sve treba da bude zatvoreno najmanje 14 dana kako bi se spustila aktivnost virusa, ali da mora da se prati i ekonomska strana svega. 

– Sada je devet kvadratnih metara po osobi. Treba da postoji kovid redar, obavezna maska i pojačana inspekcija. Najvažnije je da ljudi znaju da se na taj način štite – objasnio je on.

(Kurir.rs)

Kurir

Autor: Kurir

Obaveštenja ✅
Obavesti me:
guest
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Share via
0
Volela bih vaše mišljenje, ostavite komentar..x