DANAS SU MLADENCI! Kurir poklanja IKONU 40 MUČENIKA SEVASTIJSKIH sa zlatotiskom i molitvom

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju praznik Svetih 40 mučenika sevastijskih – u narodu poznat kao Mladenci. Tim povodom dnevne novine Kurir danas svim čitaocima poklanjaju ikonu SVETIH 40 MUČENIKA SEVASTIJSKIH sa zlatotiskom i molitvom.

Mladenci su posvećeni uspomeni na stradanje Svetih četrdeset vojnika, mladića, jednog puka u gradu Sevastiji, koji su 320. godine, za vreme cara Likinija, prešli u hrišćanstvo uprkos izričitoj carevoj zabrani. Svi su bili vojnici u rimskoj vojsci i verovali su u Isusa Hrista.

Ovo je praznik sa mnogo običaja u srpskom narodu. Na ovaj dan žene ustaju rano i mese četrdeset kolačića, koji se nazivaju mladenčići, i simbolizuju dug, srećan i sladak život. Mladenčići se premazuju medom, domaćice ih nude deci i svima koji dođu u kuću pre podne.

Mladence proslavljaju supružnici u prvoj godini braka, tačnije, oni koji su se venčali posle 22. marta prethodne godine.

Pročitajte još...  Radnici čačanske fabrike razorene u NATO bombardovanju poslali monografiju Milošu Zemanu

Na taj dan mladenci u svoj dom primaju goste, koji im donose poklone, a mlade domaćice pokazuju svoje umeće i spretnost.

Kurir

Autor: Kurir

Obaveštenja ✅
Obavesti me:
guest
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Share via
0
Volela bih vaše mišljenje, ostavite komentar..x