Poznat uzrok avionske nesreće na Kozari u kojoj je nastradao Igor (34) iz Beograda

Foto: Privatna Arhiva, MUP Republike Srpske

Istraga avionske nesreće, koja se dogodila u decembru 2020. na Kozari u Republici Srpskoj, u kojoj su poginuli Beograđanin Igor Ivanović (34) i rumunska državljanka Irina P. (33), pokazala je da je Rumunka, koja je pilotirala, imala panični strah od letenja, prenose Nezavisne novine.

Komisija za sprovođenje istrage uzroka avionske nesreće utvrdila je da je Rumunka imala važeću letačku dozvolu.

– Međutim, bila je pod stalnim stresom i psihičkim pritiskom od mogućeg ponavljanja neugodnih situacija u letenju, koje je ranije doživljavala, a jednom prilikom je zbog turbulencije čak počela i da vrišti – navodi se u izveštaju.

Rumunka je prema navodima iz izveštaja bila nedovoljno obučena za eksploataciju uređaja aviona P28, što pokazuje nađeno stanje na ostacima NAV/COM opreme aviona. Većina postavki na pronađenim instrumentima i uređajima bila je pogrešna.

U izveštaju se dodaje da je na nesreću uticala i nedovoljna obučenost i iskustvo pilota za let iznad planinskog zemljišta i u uslovima nagle promene vremena.

– Naglašava se da se pilot nije pridržavao procedure u slučaju pogoršanja meteorološke situacije, nije doneo odluku da prekine let i sleti na najbliži povoljan aerodrom – piše u izveštaju.

Podsetimo, avion koji je pao na Kozari kobnog dana izbacivao je veterinarske vakcine iz vazduha. U toku povratka na banjalučki aerodrom došlo je do pogoršanja vremena. Olupina je nađena tek sutradan na nepristupačnom terenu.

Kako smo ranije pisali, nastradali Igor Ivanović živeo je u Borči kod Beograda sa roditeljima. Bio je zaljubljenik u avione, a pilotirao je kako bi prehranio porodicu.

(Kurir.rs/B.T.)

Kurir

Autor: Kurir

0 0 glasova
Vaš komentar?
Obaveštenja
Obavesti me:
guest
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Share via
Facebook
0
Volela bih vaše mišljenje, ostavite komentar..x