Pridružite se našoj Facebook grupi Lajk.rs kako bi videli realnu sliku svega što se dešava oko nas! 🙃

U napadu na Gadafija testirane nove rakete, avioni i helikopteri!

Ono što karakteriše intervenciju u Libiji je primena novih i ubojitijih borbenih sredstava – krstarećih raketa, preciznih bombi i višenamenskih borbenih aviona (“jurofajter tajfun”, “rafal”, “gripen”), kao i borbenog helikopter “tajger”.

“TORNADO GR4″

foto: Profimedia”Tornado” spada u jedan od najpoznatijih borbenih aviona u novijoj istoriji, koji je nastao u kooperaciji britanskih, nemačkih i italijanskih firmi.

U napadu na Libiju Britanija je angažovala 12 letelica tipa “tornado GR4”, modernizovanu verziju ovog aviona, koja je pokrenuta tek 1994. Letelica je dobila savremenu avioniku, nove prikazivače HUD i HDD, sistem FLIR, naočare za noćno letenje, laserski sistem H764G, novi digitalni sistem za mapiranje terena, GPS, instalaciju za podešavanje kontejnera TIALD za lasersko označavanje ciljeva.

Pročitajte još...  VAŽNA INFORMACIJA AKO ŽELITE NOVAC ZA ZAMENU STOLARIJE! Poznati presudni faktori za subvencije, a evo ko neće moći da konkuriše

Pridružite se našoj Facebook grupi Lajk.rs kako bi videli realnu sliku svega što se dešava oko nas! 🙃

Korak napred učinjen je u integraciji protivoklopnih raketa “brimstun” i krstarećih raketa “storm šedou” (“oluja iz senke”). MN: Opis aviona “Tornado” je dvosed, velike mase, veoma okretan i velikog akcionog radijusa, a uspešnost aviona osigurali su snažni motori, promenljiva geometrija krila i upotreba električnih komandi leta.

“JAS-39 GRIPEN”

foto: ProfimediaSvetski mediji mislili su da je u pitanju prvoaprilska šala kad je 2011. švedski parlament odobrio uključivanje osam ovih letelica u operaciju nad Libijom.

Šveđani su kao glavni zadatak nad Libijom dobili kontrolu vazdušnog prostora, pa su i naoružanje aviona pripremili shodno toj misiji. JAS-39 poleće naoružan sa dve rakete AIM-120 amram (Rb.99) i IRIS-T (Rb.98). Taktika švedskog ratnog vazduhoplovstva je zasnovana na brzom prikupljanju podataka i njihovoj obradi, zbog čega je u avione ugrađena najsavremenija elektronska oprema firme Erikson. Osnov je usavršeni radar PS-05/A erikson/ GEC markoni. Ovaj radar omogućava brz zahvat cilja na malim visinama, automatsko rukovođenje, topovske vatre na ciljeve na zemlji i na vodi, traganje, praćenje. MN: Novi kupci Na kraju moglo bi se postaviti pitanje koja je bila svrha uključenja “gripena” u borbene operacije u Libiji? Odgovor je samo jedan – mogućnost da kompanija SAAB dobije nove kupce.

Pročitajte još...  Sjajne vesti za srpskog šampiona stigle iz Londona!

“DASO-RAFAL”

foto: Profimedia”Rafal” kao novi višenamenski borbeni avion polupete generacije zamišljen je i koncipiran tako da realizuje sve potrebe i zahteve francuske vojske u budućnosti. Prilika da se ovaj avion pokaže u punom svetlu pokazala se upravo na nebu Libije, gde su “rafali” ranije prikazivani u trci za nov višenamenski borbeni avion libijskog vazduhoplovstva.

U zavisnosti od konkretnih zadataka “rafali” su različito naoružavani, tako su na vazdušnim patrolama nosili šest raketa vazduh-vazduh “matra MICA” i tri dodatna rezervoara za gorivo. Grupa “rafala” koja se koristila u napadu na minolovce, raketne fregate libijske mornarice, bile su letelice tipa “rafal M”, opremane su protivbrodskim vođenim projektilima “AM39 egzose”, sa četiri projektila MICA i dva dodatna rezervoara za gorivo. MN: Pouke iz intervencije Iskustvo iz libijskog rata i provera “rafala” u praksi pokazala je i neke mane ovog supermodernog aviona. Pre svega se misli na nedostatak sredstva vazduh-zemlja kojim bi bilo omogućeno gađanje tačkastih ciljeva. Veliki broj ubijenih civila dogodio se upravo zbog nedostatka takvog projektila, jer su “rafali” koristili avio-bombe od 250 kilograma.

Pročitajte još...  Evo kako iz svoje kuće možete trgovati cenom akcija najvećih svetskih kompanija

Kurir.rs/Andrej Mlakar

Kurir

Autor: Kurir

Obaveštenja ✅
Obavesti me:
guest
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledajte sve komentare
0
Volela bih vaše mišljenje, ostavite komentar..x
()
x