U KOJOJ MERI SMEMO DA SE BRANIMO OD PROVALNIKA? Slučaj iz Lebana otvorio pitanje granice nužne odbrane (KURIR TELEVIZIJA)

Mi smo istraživali kakve su trenutne zakonske odredbe i da li ima mesta za njihovu izmenu?

Kada vam provalnik upadne u stan, verovatno ćete se braniti. Ukoliko u toj odbrani povredite ili smrtno ranite napadača, od zatvora će vas zaštititi institut nužne odbrane. Osim ukoliko ne prekoračite silu kojom se branite. A da li ste prekoračili silu, o tome odlučuje sudija.

“Ljudi nekada često prekorače tu nužnu odbranu. Moraju da upotrebe sredstvo koje je neophodno potrebno da zaustave taj protivpravan napad. Na primer, ako vas neko napadne goloruk a vi imate pištolj i upucate čoveka, to će predstavljati prekoračenje nužne odbrane. U svakom slučaju, moraju se ceniti osobite okolnosti. Da se uzme u razmatranje i olakšavajuće i otežavajuće okolnosti u tom konkretnom slučaju“- rekao je Vojislav Vujović, advokat.

Postojeće zakonske odredbe koje definišu institut nužne odbrane su odgovarajuće i nije ih potrebno menjati, smatraju naši sagovornici. Međutim, bilo bi dobro kada bi se te odredbe šire tumačile u sudskoj praksi kako lice koje se brani ne bi dobilo kaznu kakvu ne zaslužuje.

Pročitajte još...  NAPAD NA MISICU! Rijaliti učesnici se udružili protiv Jovane, Karić URLAO na KIJINU majku! HAOS U ZADRUZI! (VIDEO)

“Možda je i nepravično očekivati od čoveka koji u tom momentu u strahu, uznemiren, šoku i u takvoj situaciji da brani svoj život, telo svojih bližnjih, svoju imovinu i da se od njega tad očekuje da podrobno zastane i razmisli koji bi to stepen sile bio dovoljan da se odbije protivpravni napad i šta ako pogreši u proceni “- kaže, Ivana Josifović, sudija Višeg suda u Novom Sadu

Međutim, krivični zakonik je predvideo i institut ublažavanja kazne, kao i oslobađanje od kazne ukoliko je do prekoračenja sile došlo zbog jakog straha izazvanog napadom. To je, kažu sagovornici, sasvim dovoljno sa aspekta našeg krivičnog zakonodavstva.

Kurir.rs

OVDE MOŽETE PRATITI UŽIVO KURIR TELEVIZIJU

NE PROPUSTITE:

Bonus video:

03:23
Volonterka iz Novog Sada pomaže suicidnim osobama

Kurir

Autor: Kurir

Obaveštenja ✅
Obavesti me:
guest
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Share via
0
Volela bih vaše mišljenje, ostavite komentar..x