Pridružite se našoj Facebook grupi Lajk.rs kako bi videli realnu sliku svega što se dešava oko nas! 🙃

REDAKCIJA KURIRA: (Ne)koristan idiot

Da odmah na početku bude jasno: Kurir apsolutno osuđuje s v a k o nasilje, verbalno, mentalno ili fizičko, nad b i l o k o j i m novinarom, nezavisno od redakcije u kojoj radi. Ovo se, naravno, bezuslovno odnosi i na Krik. Molimo čitaoca da napred rečeno primi k znanju. A Stevan Dojčinović, šef Krika, to već zna… iako ovih dana tvrdi da mu Kurir crta metu na čelu.

Da podsetimo: pitali smo Dojčinovića da li poznaju Belivuka, da li je Krik bio u kontaktu s njim i, ukoliko jeste, koji je razlog za tu komunikaciju, kao i otkud to da Belivuk roditelje nestalih osoba upućuje da priču o nestanku sina objave baš na portalu Krika? Pitanja su logična, takva bi bila u svakoj uređenoj zemlji, a dodatno su opravdana u Srbiji, u kojoj su ubice premijera tokom pripreme atentata imali novinare i list sa kojima su „sarađivali“, odnosno imali su list koji je objavljivao ono što je zločinačkom klanu odgovaralo.

Pročitajte još...  Ponosan sam na igrače, jako dobra sezona za Megu

Hajde da vidimo činjenice…

U svojoj odbrani iznetoj na sajtu Krika, Dojčinović priznaje da je bio u kontaktu s Belivukom. Naime, govoreći o ocu jedne od nestalih osoba, kaže: „Belivuk mu je predložio da se obrati nama.“ On ne kaže da to „otac kaže“, već da ima neposredna saznanja šta je Belivuk uradio.

Pridružite se našoj Facebook grupi Lajk.rs kako bi videli realnu sliku svega što se dešava oko nas! 🙃

Takođe, Dojčinović je imao stalnu komunikaciju s advokatom Velje Nevolje.

„Sa advokatima ljudi koji su optuženi za kriminal se priča kako bi se saznalo više o istragama, sudskim postupcima, ali i čuo njihov ugao gledanja, njihova odbrana.“

I, uopšte, zanimljivo je njegovo viđenje novinarskog posla:

„Kada istražujete kriminal, naravno da će vam informacije stizati i od policajaca i od tužilaštva, ali i od kriminalaca.“

Pročitajte još...  Evo šta vas sve čeka na Kališu tokom Burger festa!

Na stranu to što se istragom kriminala bave policija i tužilaštvo, a ne novinari, pa makar oni bili samozvani „nezavisni i profesionalni“, ali s ovom logikom nešto nije u redu. „Kad istražuješ ubistva, naravno da će ti informacije stizati i od ubice“? Taj rad?

Moglo bi se pomisliti da je Dojčinović „korisni idiot“, umišljeni delilac pravde koji se zaigrao i koji ne zna da advokati odbrane ne daju „informacije“, već medije koriste u cilju odbrane svojih klijenata, kako ostali, tako i advokat Veljka Belivuka.

Ali koliki idiot treba da budeš pa da veruješ da ti kriminalci nesebično „daju informacije o kriminalu“ i da ih ti plasiraš kao relevantne za javnost?

Pre će biti da je reč o dogovoru od kojeg obe strane imaju korist, ali se Kurir neće upuštati u nagađanja o kakvoj koristi Krika bi moglo da bude reči.

Pročitajte još...  Crkva i narod uvek moraju da budu jedno

Vratimo se na onu metu koju Kurir navodno crta Dojčinoviću na čelu: „Imamo dve kriminalne organizacije koje se međusobno ubijaju. Stradaju i članovi porodica, advokati… U takvim okolnostima, mi smo stavljeni na jednu stranu. Mislim da je ovo najopasnija situacija u kojoj smo se nalazili“, kaže Dojčinović povodom otkrivanja njegovih veza s Belivukom.

Ali u istom tom svom tekstu on se hvali kako Krik godinama „piše o ekipi Veljka Belivuka“. Pitanje je: zašto je sada „najopasnije“. Zašto tvrdi da je ugrožen sada, kad su Belivuk i njegovi u zatvoru, a nije bio onda kad su bili na vrhuncu moći, a „Krik ih je raskrinkavao“?

Šta god da je razlog, uobičajena priča o ugroženosti „istraživačkih novinara“, na osnovu koje se dobijaju donacije, ili realni strah, Kurir nema i ne može da ima veze s tim.

Pročitajte još...  ZAŠTO JE VELJA NEVOLJA BIO U CRNOJ GORI? Nebojša Medojević postavio SEDAM pitanja premijeru Krivokapiću i šefu ANB Dejanu Vukšiću

Kurir.rs

Foto: Shutterstock

Kurir

Autor: Kurir

Obaveštenja ✅
Obavesti me:
guest
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledajte sve komentare
0
Volela bih vaše mišljenje, ostavite komentar..x
()
x