Samoubistvo je najčešći uzrok smrti u uzrastu od 15 do 24 godine!

Tri beogradske porodice zavijene su u crno, kada su u sredu po podne, u razmaku od nekoliko časova, prekinuti životi troje mladih. Najpre je, oko 17 sati, devojka (19) pala sa 20. sprata zgrade na raskrsnici ulica Knez Danilove i Stanoja Glavaša, da bi se dva sata kasnije u Batajnici talentovana košarkašica (16) obesila u šupi iza kuće u kojoj je živela, a onda je oko 20 sati, u kući na Dedinju, mladić (25) pucao u sebe iz puške.

Devetnaestogodišnja devojka pala je sa solitera na parkirani automobil i tom prilikom zadobila teške povrede. Iako je ekipa Hitne pomoći devojku brzo prevezla u bolnicu, ona je ubrzo preminula u Urgentnom centru. Komšije koje stanuju u ovoj višespratnici za su ispričali da je ona bila sudentkinja prve godine više škole i da ne znaju zašto je ona učinila ovako nešto, prenose Novosti.

foto: Kurir- Pala je tačno ispod mog prozora na auto. Iznenadila sam se kada sam videla šta se dogodilo. Mlada devojka… Teško njenim roditeljima – kaže komšinica.

Telo svoje ćerke (16), u šupi iza kuće, navodno je je pronašla njena majka. Devojčica, koja je imala i dve sestre, bila je sportistkinja, igrala je košarku u Partizanu. Zbog svog talenta, već sa 15 godina je zaigrala i za prvi tim, a bila je i član kadetske reprezentacije Srbije.

Sportska direktorka kluba Bojana Janković u četvrtak je bila zatečena vešću o smrti mlade košarkašice i nije mogla ni da nasluti šta bi mogao da bude razlog za ovu tragediju. Ona je navela da je tinejdžerka bila budućnost naše košarke i jedan od najvećih talenata.

I komšije tinejdžerke u Batajnici kazali su da je bila divno dete i da su čuli da je, navodno, pre strašnog čina, zamolila svoju baku da joj ispeče palačinke i rekla da ide da prošeta psa. Međutim, neki su navodno čuli da je ove godine već pokušavala da digne ruku na sebe.

– Svi smo u šoku. Roditelji i dalje ne mogu da poveruju da njihovog deteta više nema – kaže devojčicin rođak.

I oni koji su poznavali mladića (25) za njega imaju samo reči hvale. Kažu da je ovaj student živeo sa majkom i sestrom.

– Uvek je bio nasmejan dečko. Video sam ga pre neko veče kad je šetao psa. Baš smo se lepo ispričali, bio je raspoložen kao i uvek kad se sretnemo. Ne mogu da verujem da se ubio – priča njegov poznanik.

Prema rečima komšija, mladić je pre 19 godina ostao bez oca Branka. Njega su trojica napadača upucala u njegovoj antikvarnici navodno jer nije hteo da im plaća reket.

Ivana Stašević Karličić foto: Nemanja NikolićKako kaže docent dr Ivana Stašević Karličić, direktorka Klinike za psihijatrijske bolesti “Dr Laza Lazarević”, starosna grupa adolescenata od 15 do 24 godine je ona u kojoj je suicid vodeći uzrok smrtnosti, dok je Srbija zemlja sa srednjom stopom samoubistava u opštoj populaciji, sa oko 1.500 ovakvih slučajeva godišnje, pišu “Novosti”.

– S obzirom na to da se nalaze u jednoj od najosetljivijih faza razvoja ličnosti, na stres reaguju burnije u odnosu na odrasle, već formirane ličnosti. Okidač za ovako burno reagovanje može da bude i naizgled bezazlen razlog – navodi dr Ivana Stašević Karličić. – Najmanji povod, kao što su problemi sa vršnjacima i u školi, sukobi sa zakonom mogu dovesti do promenljivosti raspoloženja, razdražljivosti, anksioznosti, poremećaja spavanja i pada životne energije.

foto: Kurir
Zato što loše tolerišu svaku frustraciju, kako kaže naša sagovornica, suicid može biti posledica impulsivne odluke da prekinu ovu vrstu patnje.

– Savet roditeljima i ljudima koji u okruženju imaju adolescente je da svaku naglu izmenu ponašanja i funkcionalnosti u školi, porodici i emocionalnim i drugim odnosima shvate ozbiljno u smislu tolerancije, podrške i stvaranja atmosfere uzajamnog poverenja. I naravno, obraćanje profesionalcima iz domena zaštite mentalnog zdravlja, jer to je prevencija da bi se izbegao suicid.

Tema za pismeni iz srpskog jezika uznemirila roditelje
Pojedine korisnike društvene mreže Tviter u četvrtak je uznemirila objava jednog roditelja koji je, kako su preneli mediji, napisao da je njegovo dete od profesorke srpskog jezika, na njihovoj vajber-grupi, među ponuđenim temama za pismeni dobilo i sledeću “Samoubistvo – herojski čin ili kukavičluk”. Potreseni otac ostao je zaprepašćen ovim potezom nastavnice maternjeg jezika. Međutim, među komentarima je bilo i onih koji opravdavaju potez profesora:

– Kao prosvetnog radnika jeza me podilazi da među učenicima ima dece koja pomišljaju na samoubistvo. Provlačim kroz lekcije kako prevazići probleme. Većina roditelja nije svesna koliko tužne, depresivne i nesrećne dece ima. Jutros u vestima da je troje izvršilo samoubistvo – jedan je od komentara.

U drugom komentaru navodi se da profesor sam smišlja teme:

– Pretpostavljam da mu je namera bila, da zbog učestalosti samoubistava, proveri stav klinaca, pa da eventualno otvori takvu temu za razgovor sa psihologom, da se deluje preventivno.

SOS telefon za pomoć osobama koje razmišljaju o samoubistvu

Broj 011/7777-000 je SOS telefon koji radi 24 sata, a na koji se javljaju stručnjaci za sprečavanje samoubistva – lekari Klinike za psihijatrijske bolesti “Dr Laza Lazarević”. Služba urgentne psihijatrije prima pacijente 24 sata bez zakazivanja, bez knjižice i bez plaćanja, a Centar za mentalno zdravlje od 9 do 18 prima bez zakazivanja.

Ukoliko vam je potrebna pomoć, svakog dana možete pozvati i volontere Centra “Srce” od 17 do 23 časa na broj telefona 0800-300-303 ili im se obratiti mejlom na vanja@centarsrce.org.

(Kurir.rs / Večernje novosti)

Kurir

Autor: Kurir

0 0 glasova
Vaš komentar?
Obaveštenja
Obavesti me:
guest
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Share via
Facebook
0
Volela bih vaše mišljenje, ostavite komentar..x